Objavljeno: 29.4.2003

Apple prodaja digitalno glasbo

Apple je predstavil novo generacijo žepnih predvajalnikov glasbe iPod, obenem pa so javno objavili začetek prodaja digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Apple bo vsako skladbo prodajal za 99 ameriških centov, v knjižnici pa že zdaj premorejo čez 200.000 skladb, med katerimi tudi nekatere ekskluzivne, kot so pesmi Boba Dylana in skupine U2.

iTunes Music Store je obenem ena najbolj liberalnih spletnih trgovin glede avtorskih pravic, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Glasbo iz spletnega servisa iTunes lahko uporabniki prenesejo v predvajalnike iPod, posnamejo na neomejeno število nosilcev CD, do posamezne skladbe pa lahko po licenčni pogodbi dostopajo naenkrat le trije računalniki Macintosh (pesni so dosegljive le uporabnikom okolja MacOS X).

Program v celoti izkorišča zmožnosti programa iTunes 4, ki je na voljo za računalnike Macintosh. Različico za okolje Windows še pripravljajo, nared pa bo predvidoma konec leta. Skladbe so posnete v zapisu AAC, vendar iTunes podpira tudi posnetke MP3. Vsako skladbo lahko uporabniki brezplačno poslušajo 30 sekund, kasneje pa jo preprosto kupijo v celoti in prenesejo na svoj računalnik.

Apple je sočasno predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki so še tanjši in lažji kot doslej, drugačna pa je tudi podoba s tipkami, ki zdaj niso več razporejene v krogu, kot doslej. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB, v ZDA pa je zanje treba odšteti 300, 400 oziroma 500 dolarjev. Zmogljivejše različice imajo povsem novo priklopno postajo, ki olajša priključitev predvajalnikov na računalnike Macintosh in PC, novost pa je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji