Objavljeno: 9.4.2010

Apple razkriva iPhone OS 4.0

Apple je na posebnem dogodku razkril značilnosti in objavil beta različico etrte generacije operacijskega sistema za telefone Apple iPhone. Novost o v končni različici na voljo poleti (ni še jasno ali to pomeni tudi skupaj z novo strojno opremo), vsebovala pa bo več kot 100 novosti, med katerimi nekatere zelo pomembne, kot je na primer večopravilnost med različnimi programi na telefonu.

Odsotnost prave večopravilnosti je bila doslej najresnejša kritika telefonov iPhone, zdaj pa lahko uporabniki računajo na vzporedno delovanje programov v ospredju in ozadju brez bistvenega upočasnjevanja delovanja ali porabe energije. V okviru tega je na voljo sedem sistemskih funkcij, med katerimi so podpora za predvajanje glasbe v ozadju kot tudi sprejemanja internetnih telefonskih klicev (VoIP), medtem kot uporabljamo drugo aplikacijo v ospredju.

Ostale novosti vključujejo podporo za mape v katere lahko združujemo skupine podobnih programov, izboljšani odjemalec za elektronsko pošto, kjer lahko v naenkrat vidimo pošto iz vseh uporabljenih računov, kot tudi razvrščanje in združevanje sporočil z isto temo. Med novostmi je tudi Appleov lasten sistem za spletne oglase iAD, ki omogoča prikaz video in drugih reklam brez da bi pri tem otežili delovanje programov, ki so bili do oglasa v rabi. Novost je Game Center, ki omogoča razvoj nove generacije iger z več uporabniki in skupinsko izmenjavo podatkov.

Nazadnje so poskrbeli tudi za nove zmožnosti centralnega upravljanja mobilnih telefonov. Odslej je mogoče nastavljati, brisati ali zaklepati telefone na daljavo tudi s pomočjo orodij za nadzor tretjih ponudnikov, podatke, kot so elektronska pošta pa je mogoče šifrirati z uporabniškimi gesli. iPhone OS 4.0 bo poleg tega podpira več sočasnih dostopov do strežnikov Exchange prek funkcije ActiveSync ter VPN povezave do omrežnih izdelkov Cisco in Juniper.

Obenem je jasno, da iPhone OS 4.0 ne bo voljo za vse dosedanje uporabnikov iPhonov Nova različica bo namreč delovala le na telefonih iPhone 3GS ali novejših ter vsaj tretji generaciji predvajalnikov iPod (tiste iz konca leta 2009). Nova različica je že na voljo z registrirane razvijalce.

http://developer.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji