Objavljeno: 9.6.2009

Apple s poletnimi novostmi

Apple je tradicionalni konferenci WWDC predstavil novo različico priljubljenega telefona iPhone, ki zdaj nosi oznako iPhone 3G S (kar pomeni speed; hitrost). Navzven je novi iPhone praktično identičen dosedanjim modelom, vendar se razlikuje tako s strojne, kot programske plati. Zaradi hitrejšega procesorja zdaj nalaga programe trikrat do petkrat hitreje, podvojili pa so tudi količino vgrajenega pomnilnika, ki zdaj pri največjem modelu znaša 32 GB.

Manjših izboljšav je bil deležen tudi vgrajen fotoaparat, ki zdaj premore ločljivost 3 milijone pik (doslej 2 miljona pik), predvsem pa zna snemati tudi video posnetke v ločljivosti 640 x 480 in 30 slikami na sekundo. Vgrajena programska oprema omogoča, da lahko že na samem telefonu opravljamo osnovno urejanje video posnetkov, kot je denimo brisanje delov, ki nas ne zanimajo.

Naslednja strojna izboljšava je digitalni kompas, ki zna določiti smer neba, v katero smo obrnili telefon in s tem močno olajša orientacijo na digitalnih zemljevidih, kjer lokacijo spremljamo prek sprejemnika GPS. Nazadnje je iPhone dobil tudi podporo za upravljanje z govorom, na ta način pa lahko pričnemo telefonske klice, vključimo predvajanje glasbe in opravljamo druge akcije.

Novi telefon ima vgrajeno najnovejšo različico operacijskega sistema iPhone OS 3.0, ki premore čez 100 izboljšav in sprememb, na primer izboljšan brskalnik, podporo za pretočno predvajanje, med drugim pa je mogoče odslej kupovati glasbo in filme neposredno prek telefona (doslej je bilo potrebno uporabiti na osebnem računalniku servis iTunes in nato sinhronizirati podatke s telefonom). Zanimivo, da dosedanji telefon iPhone 3G z 8 GB RAM ostaja v prodaji, vendar ga bo Apple ponujal po znatno znižani ceni - zanj bo v ZDA potrebno odšteti le 99 dolarjev. Novi modeli stanejo še naprej 199 (16 GB) oziroma 299 (32 GB) dolarjev.

Sočasno z mobilnimi telefoni je Apple prenovil tudi družino prenosnikov Apple Macbook Pro. Novi modeli s 13- in 15-palčnimi zasloni imajo zdaj enako tehnologijo akumulatorjev kot 17-palčni model in dosedanji Macbook Air in nudijo do 40% daljše trajanje delovanja. Manjši modeli so dobili tudi režo za kartice SD/SDHC, čeprav gre ta pri 15-palčnem modelu na račun enote ExpressCard. Najmanjši model pa je zopet dobil vmesnik firewire, ki je pri prejšnji generaciji nekoliko nerodno izostal. Za kupce bo morda še najbolj zanimiva novost, da so pri Applu znižali cene, največ pri najzmogljivejših modelih z enotami SSD, kjer je cena padla iz 2.499 na 1.799 dolarjev.

Na konferenci so prikazali tudi novo različico operacijskega sistema Snow Leopard, ali drugače povedano, Mac OS X 10.6, ki bo v dokončni različici na voljo oktobra, tako za osebno rabo, kot strežnike. Namestitev je zdaj hitrejša in porabi manj prostora na disku. Apple je predelal skoraj vse sistemske programe, ki so zdaj narejeni v 64-bitni kodi. Novost je tudi vgrajena podpora za strežnike elektronske pošte Microsoft Exchange, brez posebnih dodatkov. Apple je tudi prvič vgradil grafični vmesnik OpenCL, ki je menda hitrejši in bolj optimiziran za sodobno programsko opremo kot OpenGL. Novost so tudi Quicktime 10, ki zdaj bolje podpira pretočno predvajanje posnetkov in Safari 4, ki je objavljen v končni različici.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji