Objavljeno: 9.9.2002

Apple s procesorji Intel?

Iz virov blizu družbi Apple je pricurljala informacija, da podjetje že dalj časa pripravlja različico operacijskega sistema MacOS X za Intelovo arhitekturo x86. Podjetje naj bi že od konca devetdesetih vzporedno z novimi različicami sistema MacOS razvijala tudi kodo, ki deluje na Intelovih procesorjih. Za to skrbi manjša ekipa programerjeve, ki tesno sodeluje z razvojno ekipo operacijskega sistema za procesorje PowerPC. Ker novi MacOS X temelji na jedru Unix, je prenos kode možen, menda pa MacOS za arhitekturo x86 obstaja tudi v najnovejši različic Jaguar.

s

Po informacijah, ki so pricurljale iz podjetja naj bi projekt z delovnim imenom >>Marklar<< predstavljal predvsem zavarovanje v primeru, če bi se razkorak med procesorji PowerPC in x86 povečal čez sprejemljive meje. Le tedaj bi se Apple lahko odločil za tako drastičen korak, saj bi to pomenilo obenem velikanske spremembe v arhitekturi njihovih računalnikov in podpori s programsko opremo. Proizvajalci programov bi morali namreč svoje izdelke prepisati, saj ti ne bi bili več združljivi z okoljem Carbon, ki predstavlja programski vmesnik v sistemu MacOS X.

Kljub temu so se možnosti za prehod na arhitekturo x86 v zadnjem času močno povečale. Apple je menda zelo nezadovoljen s hitrostjo razvoja procesorjev PowerPC G4, ki jih proizvaja Motorola. Poleg frekvenčnega zaostanka za procesorji Intel (najhitrejši uporabljeni PowerPC deluje s taktom 1,25 GHz) je slišati tudi, da Motorola ne zna ali ne zmore povsem izkoristiti nekaterih novejših tehnologij, kot so pomnilniki DDR. Nekateri opazovalci menijo, da se bo Apple odločil za drugo smer, če se bo zaostanek še naprej večal.

Toda Intelova platforma ni edina alternativa. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je morda še bolj verjeten prehod na 64-bitno različico IBM-ovih procesorjev Power4, ki jih veliki modri razvija na temelji platforme PowerPC vzporedno z družbo Motorola. Apple in IBM menda že tesno sodelujeta pri implementaciji tehnologije Altivec (vektorsko procesiranje) v procesorjih Power4, kar je eden od predpogojev za prehod na to procesorsko platformo. IBM bo podrobnosti o novem procesorju prikazal na oktobrski konferenci Microprocessor Forum.

Kljub temu Apple nadaljuje z razvojem projekta Marklar, saj za to porabijo razmeroma malo sredstev, zagotavljajo pa si mirnejšo prihodnost. Kljub temu analitiki poudarjajo, da prehod na drugo procesorsko platformo ne bo hiter, zagotovo pa bo Apple še naprej poskušal sam delati tudi strojno opremo. Združljivost z arhitekturo x86 še ne pomeni tudi združljivost z računalniki PC. Predvidevajo, da bo več znano konec leta 2003, ko bo Apple začrtal novo pot na področju osnovne strojne arhitekture.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji