Objavljeno: 25.8.2009

Apple Snow Leopard nared od 28. avgusta

Apple je potrdil, da bo nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.6, imenovana tudi Snow Leopard na voljo od konca avgusta, se pravi celo nekaj dni pred napovedanim izidom, ki je bil postavljen na september. Apple trdi, da so v novi različici Max OSa osvežili in izboljšali 90% kode, ki sestavlja operacijski sistem. Novost predstavlja korak naprej proti čistemu 64-bitnemu procesiranju, saj so programi, kot so Finder, Mail, iCal in Safari prvič napisani v 64-bitni kodi. Ta in drugi posegi so prispevali, da je večina operacij hitrejših, vključno z prvim zagonom, izklopom, prehodom v mirovanje in hibernacijo ter zagonom programov.

Za hitrejšo grafično delovanje skrbi nova podpora za vmesnik OpenCL, programi Mail, iCal in Address Book pa se znajo zdaj neposredno povezati s priljubljenimi poštnimi strežniki Microsoft Exchange Server. Precej spremembe je bil deležen program Expose, ki nudi več interaktivnosti in integracijo z Dockom (na primer prenos podatkov med okni s tehniko povleci in spusti). Kljub vsem novostim je novi operacijski sistem doživel shujševalno kuro, saj porabi na disku kar okoli 6 GB manj prostora. Število manjših novosti je seveda še precej večje.

Precej pozornosti so posvetili tudi boljši podpori za slabovidne, saj operacijski sistem ponuja branje opis dogajanja na zaslonu in vsebin za večino operacij. Uporabniki obstoječega Mac OS X Leopard bodo za novo različico odšteli 29 dolarjev, na voljo je komplet za družine, ki vsebuje pet licenc in stane 49 dolarjev. Uporabniki starejših različic se lahko odločijo za Mac Box Set, ki za 169 dolarjev poleg operacijskega sistema ponuja še programe iLife in iWork.

http://www.apple.com/macosx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji