Objavljeno: 27.6.2003

Apple z najhitrejšim osebnim računalnikom

Podjetje Apple je predstavilo novo generacijo osebnih računalnikov Apple PowerMac G5, ki se lahko pohvali trenutno z morda največjo zmogljivostjo med osebnimi računalniki. Vrhunsko zmogljivost sistemu zagotavljajo številne novosti, med katerimi je brez dvoma najpomembnejši novi procesor PowerPC G5. Gre za prvi 64-bitni procesor namenjen izključno osebnim računalnikom (drugi so predvsem strežniški), pohvali pa se lahko s takimi lastnostmi, kot je sistemsko vodilo, ki deluje s taktom 1 GHz, jedro pa ob tem deluje s taktom 2 GHz, kasneje pa še več.

Apple je novim sistemom PowerMac G5 poleg tega namenil dva procesorja PowerPC G5, razvita v sodelovanju z družbo IBM, kar skupaj s podporo za 8 GB pomnilnika zagotavlja osupljivih 16 GB/s pri sistemski prepustnosti podatkov, s čimer je PowerMac G5 primeren tudi za najbolj težavne naloge. Po navedbah proizvajalci naj bi tovrstni sistemi po procesorski moči in celotni zmogljivosti presegli sisteme z dvema procesorjema Intel Xeon pri taktu 3,06 GHz.

Novi PowerMaci G5 poleg tega podpirajo najhitrejši pomnilnik (DDR 400), vmesnike PCI-X (64-bit, 133 MHz) in vodilo AGP 8x ta grafiko. Ne glede na zmogljivost pa je računalnik izredno tih zaradi novega sistema hlajenja, ki vključuje tudi ohišje računalnika, zgrajeno iz brušenega aluminija. Novost je tudi podpora za diske z vmesnikom Serial ATA, kupci pa lahko izbirajo med grafičnimi karticami s procesorji nVidia GeForce FX5200 in ATI Radeon 9600 Pro. Nabor vmesnikov je nadvse bogat in vključuje gigabitni ethernet, dva vmesnika firewire 400, vmesnik firewire 800, tri vmesnike USB 2.0, , podporo za optični zvočni vhod in izhod, podporo za dva monitorja, celota pa je opremljena tudi z vmesniki bluetooth in brezžičnimi omrežnimi vmesniki AirPort Extreme.

Cene novih sistemov PowerMac G5 se pričnejo pri 2.000 dolarjih, za 3.000 dolarjev pa je že mogoče dobiti sistem z dvema procesorjema PowerPC G5 s taktom 2 GHz, 512 MB RAM, 160 GB diskom in zapisovalnikom DVD SuperDrive. Apple na novem sistemu ponuja Apple MacOS X 10.2, do konca leta pa naj bi pripravili novo različico 10.3 z delovnim imenom Panther, ki bo vsebovala nov uporabniški vmesnik Finder Expose ter program iChat AV za videokonferenčne povezave.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji