Objavljeno: 6.3.2009

Apple z novimi računalniki

Kjer je dim, je tudi ogenj. O morebitni novi podobi računalnika Apple Mac Mini smo že pisali in govorice so se izkazale za povsem resnične. Da pa vse ni ostalo le pri malčku, so pri Applu pokazali še nove računalnike iMac ter brezžični usmerjevalnik Airport Extreme.

Novi Mac Mini, računalnik kompaktnih mer, poganja Intelov dvojedrnik (Core 2 Duo) s taktom dveh gigahertzev, opremljen pa je z gigabajtom ali dvema pomnilnika. Uporabniki na začetku prodaje novinca lahko izbirajo le med dvema kapacitetama trdega diska (120 ali 320 GB), grafične naloge pa so v obeh primerih zaupane Nvidijini integrirani rešitvi GeForce 9400M, ki jo poznamo že iz sveta prenosnikov, le da se tokrat lahko pohvali s sodobnim vmesnikom DisplayPort (prej le DVI), ki jamči daljšo uporabnost ne prav zmogljive naprave. Mac Mini je opremljen še s tankim optičnim pogonom SuperDrive, ki ploščke DVD zapisuje z 8-kratno hitrostjo. Cene v ZDA znašajo 600 oziroma 800 dolarjev, odvisno od opremljenosti posameznega modela.

Applovi iMaci prav tako že lep čas niso doživeli opaznejše posodobitve, pa tudi tokratna prenova jim je le osvežila drobovje. Računalniki, vgrajeni v hrbtišče 20- ali 24-palčnega monitorja, so tako dobili malce hitrejše procesorje (Core 2 Duo z višjimi takti), standardnih 4 GB pomnilnika, medtem ko grafična rešitev (GeForce 9400, za doplačilo tudi zmogljivejši modeli) ter disk (640 GB) ostajata zgolj povprečna. Prav tako je najava novih modelov, ki očitno še ne bodo presedlali na najhitrejše procesorje ta hip, Intelove modele Core i7, Applove uporabnike kar precej razžalostila. Cene novih iMacov se bodo pričele pri slabih 1.200 ameriških dolarjih, za kar bi si resnično lahko privoščili zmogljivejšo strojno osnovo.

Med novosti se je uvrstil še prenovljeni brezžični usmerjevalnik Airport Extreme, ki zmore streči dvem brezžičnim omrežjem hkrati (na frekvencah 2,4 in 5,0 GHz), podpira pa tudi več varnostnih protokolov in nastavitev varnih povezav za uporabnike v domačem omrežju in gostujoče uporabnike.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji