Objavljeno: 21.4.2011

Apple zopet s sanjskim četrtletjem

Za družbo Apple, ki preživlja dobesedno sanjske čase, je še eno uspešno poslovno četrtletje. Podjetje je v prvem koledarskem, za njih pa drugem poslovnem četrtletju zabeležilo promet v višini kar 24,67 milijard dolarjev, občutno več od že tako visokih pričakovanj tržnih analitikov, ki so napovedovali 23,34 milijard prometa. O dosežku še največ povesta podatka, da je ta rezultat kar za 83% boljši od enakega obdobja lani, medtem, ko se je dobiček povečal kar za 95%. Rezultatov so veseli tudi delničarji, pri katerih se je zaslužek povečal na 6,40 dolarja na delnico.

Apple je v četrtletju prodal 18,65 milijonov telefonov iPhone, kar je 113% več kot v letu 2010. V istem obdobju so prodali 4,69 milijonov tablic iPad, ob tem da so med tem predstavili tudi drugi generacijo izdelka. Kljub vsemu, kar se dogaja okoli družbe, pa je bila prodaja iPadov precej nižja od napovedi analitikov, ki so pričakovali med 5 in 9 milijoni prodanih kosov. Nekateri menijo, da je to posledica pomanjkanja sestavnih delov in proizvodnih zmogljivosti, ne pa povpraševanja na trgu, ki je še vedno večje od ponudbe. Skupno je Apple prodal v četrtletju kar 189 milijonov naprav z operacijskim sistemom iOS.

Zelo dobro so se prodajali prenosniki, ki so prispevali k 28% rasti prodaje računalnikov. Zato pa Apple zopet beleži padec prodaje večpredstavnih predvajalnikov iPod, kjer je bilo prodanih še vedno zajetnih 9 milijonov enot, kar pa je 17% manj kot pred letom dni. Videti je, da interes po tovrstnih napravah upada, saj imajo drugi izdelki lastnosti iPoda vgrajene, znajo pa še precej več. Omeniti velja tudi lepo rast pri prodaji večpredstavnih vsebin prek storitve iTunes, kjer se je prodaja povečala iz 1,1 na 1,4 milijarde dolarjev.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji