Objavljeno: 12.3.2002

Applov seminar za ustvarjalce

7. marca je v Pragi lokalna podružnica Appla v sodelovanju z evropsko centralo organizirala seminar Apple Creative Event. Seminar je bil namenjen za ustvarjalce s področja videa in grafičnega oblikovanja, ki pri svojem delu uporabljajo Applove računalnike. Najprej so predstavili Applovo strategijo osvajanja tržišča, ki je osredotočena na tri segmente tržišča: ustvarjalci (namizno založništvo, video, večpredstavnost, splet), izobraževanje in domači uporabniki. V zadnjem segmentu Apple cilja predvsem na kupce digitalnih naprav kot so digitalne videokamere in fotoaparati.

Nato so predstavili Applov program Final Cut Pro 3 (FCP 3) za profesionalno urejanje videa. Tega že uporabljajo številni ustvarjalci v komercialni in neodvisni produkciji (televizijska in neodvisna filmska produkcija, ustvarjanje filmskih napovednikov). Predstavili so nekaj najpomembnejših novosti pri delu s FCP 3, kot so novi zapis Offline RT (omogoča shranjevanje do 40 minut digitalnega videa na GB pomnilniškega prostora, z možnostjo nadaljne časovno natančne montaže), podpora za delo z učinki v stvarnem času na Macih s procesorji G4, podpora za zapis HDTV, delo s sliko v sliki, ustvarjanje 3D napisov in nasnemavanje zvokov neposredno v projekt. Seveda pa FCP 3 ne zmore vsega, zato so nekaj časa posvetili tudi programom, s katerimi zna FCP neposredno sodelovati, npr. Commotion, Adobe After Effects in Discreet Combustion.

Naslednji so bili na vrsti Adobovi programi za grafične ustvarjalce, podrobneje so obdelali novosti pri delom s programoma Indesign 2 in prihajajočim Photoshopom 7, nekaj pozornosti pa so namenili tudi programoma GoLive 5 in LiveMotion 2. Vsi ti programi (kakor tudi zgoraj omenjeni programi za delo z videom) so pripravljeni za delo z Mac OS X.

Nazadnje sta prišla na vrsto Applov program za ustvarjanje plošč DVD (DVD Studio Pro) in pretočni strežnik QuickTime Streaming Server. Prvi je edini med Applovimi programi, ki še ne deluje v operacijskem sistemu Mac OS X, na seminarju pa so pokazali najnovejšo različico, ki bo predvidoma izšla še spomladi in odpravila to pomanjkljivost. Tako bodo pri Applu zaključili prehod na novi operacijski sistem. Prikazali so temeljne značilnosti dela z DVD Studiom Pro in poudarili, da ga lahko dobro opravi le izkušeni uporabnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji