Objavljeno: 16.2.2012

Applova nova mačka

Gorski lev (ang. Mountain Lion) bo ime novemu operacijskemu sistemu podjetja Apple. Naslednji Mac OS X (10.8) bo prepleten z iCloudom in Twitterjem, obenem pa bo posvojil kup dobrot, ki so se v preteklosti izkazale na mobilnem operacijskem sistemu iOS. Z razdelitvijo na tri skupine podprtih aplikacij namerava izboljšati varnost. Uporabniki bomo sami odločali, katera izmed naštetih nastavitev nam najbolj ustreza. S tako imenovanim Gatekeeperjem naj bi nadležni kodi neprijazen sistem naredili neprebojen. Varnostnik na navideznih vratih bo skoznje spuščal zgolj aplikacije, najdene na tržnici Mac App Store, poleg njih pa še tiste s posebnim Applovim dovoljenjem (Developer ID) ali, ob izbiri najmanj stroge možnosti, vse kar nam srce poželi. Zadnja možnost je v bistvu trenutno stanje. Ob tem je treba povedati, da nam kljub strožji izbiri sistem ne bo zablokiral že nameščenih programov, ki se z rigorozno varnostno politiko ne bi skladali. Naslednja novost se imenuje Share Sheets in je namenjena deljenju najrazličnejših vsebin. Nov gumb Share bo v aplikacijah, kakršen je spletni brskalnik Safari, v vsakem trenutku omogočal povezavo s Twitterjem, elektronsko pošto ali katero izmed priljubljenih oblačnih storitev.

S programom za sporočanje iMessages je Apple nepričakovano zadel terno. Od splovitve na mobilnih napravah je bilo z njim poslanih že več kot 26 milijard sporočil, zato nismo presenečeni, da so ga vključili v novo različico namiznega operacijskega sistema. Messages bo zamenjal iChat. Še vedno bo podpiral konkurenčne programe (Google Talk, Yahoo Messenger, …), a obenem znal komunicirati tudi z iOS napravami. Podpiral bo grafične in video datoteke ter imel gumb za FaceTime. Na računalnike Mac prihaja še ena znamenitost mobilnih naprav. Notifications so obvestila, ki jih pošiljajo operacijski sistem, nameščeni programi ali ljudje. Obvestila se bodo skrivala za zaslonom, od koder bodo za kratek čas pokukala, kadar bodo imela, kaj povedati. V vsakem trenutku jih bomo priklicali s potegom dveh prstov po sledilni ploščici navzdol. Z Gorskim levom bo težje pozabiti, kakšno pomembno stvar, saj bo nudil učinkovite opomnike s pomočjo aplikacije Reminders. Vnosi se bodo sinhronizirali z vsemi Applovimi napravami v naši lasti. Isto velja za zapiske v obliki programa Notes. Slednji bo povezan z oblakom iCloud, vanj pa bo moč pisati, kopirati, opomnike deliti s pomočjo gumba Share ter jih pripeti na namizje.

Sliko z novega operacijskega sistema bomo na televizijo, opremljeno z zmožnostjo AirPlay, prenesli brez povezave s kabli, saj bo omogočen način Mirroring, ki na velikem ekranu prikazuje sliko z računala. Z novim Game Centrom pa se bomo končno udarili z lastniki mobilnih naprav v kakšni izmed številnih iger, ki so že dolgo najbolj dobičkonosna roba na Applovih navideznih tržnicah. V naštetih dobrotah bomo uživali že letos poleti, ko Mountain Lion predvidoma prispe na tržnico Mac App Store.

www.apple.com/macosx/mountain-lion/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji