Objavljeno: 8.8.2006

Applove novosti na WWDC06

Kot je bilo pričakovano je Steve Jobs na uvodnem nagovoru na Applovi konferenci razvijalcev predstavil precej novosti. Že dlje časa je bilo znano, da bo predstavljen Mac Pro, zmogljiva delovna postaja, ki je nadomestila linijo PowerMac in uvedla procesorje Intel. Na voljo je tudi novi strežnik Xserver, Jobs pa je predstavil še novosti v Mac OS X 10.5 (Leopard).

Mac Pro vsebuje dva dvojedrna 64-bitna procesorja Xeon (Woodcrest) s frekvencami 2, 2,66 ali 3 Ghz in 4 MB deljenega drugonivojskega pomnilnika. Na voljo je več različnih konfiguracij, standardna izbira z 2,66-gigaherčim procesorjem, 1 GB pomnilnika DDR2, 250 GB trdega diska, 2 zapisovalnikoma DVD in grafično kartico nVidia GeForce 7300 GT z 256 MB pomnilnika pa stane 2500 dolarjev.

Ohišje je ostalo nespremenjeno, razen nove odprtine za dodatno optično enoto. Prostor zanjo je nastal zaradi zmanjšanega hladilnega sistema, ki je posledica manjšega segrevanja procesorjev Xeon 5100 v primerjavi z dvojedrnimi procesorji G5.

Naslednja novost je strežnik Xserve z ohišjem višine 1U. Specifikacije so podobne kot pri Mac Proju, saj Xserve vsebuje enak procesor s frekvenco do 3 GHz, do 2,25 TB trdega diska, do 32 GB pomnilnika in grafično kartico ATI Radeon X1300 na vodilu PCI Express. Osnovna konfiguracija z 2-gigaherčnim procesorjem, 80 GB trdega diska in 1 GB pomnilnika stane 3000 dolarjev.

Precej pozornosti je Jobs posvetil novemu operacijskemu sistemu Mac OS X Leopard. Različica 10.5 bo omogočala sočasno uporabo 32-bitnih in 64-bitnih aplikacij, ena ključnih novosti pa je t.i. "Time Machine" (časovni stroj). Slednji preko prefinjenega applovskega uporabniškega vmesnika omogoča dostop do datotek, ki smo jih že izbrisali, varnostne kopije pa se izdelajo na oddaljenem strežniku ali na lokalnem disku.

Leopardu bo priložen Boot Camp, ki omogoča namestitev Windows, na voljo bodo navidezna namizja (Spaces) s podporo metode povleci-spusti, ki so že dolgo prisotna v Linuxu, Spotlight bo iskal tudi po drugih računalnikih, izpopolnjen bo bralnik besedila za slepe. S poljubnimi aplikacijami bomo lahko pisali sezname To-Do in delali zapiske, orodje Dashcode bo omogočalo preprost razvoj gradnikov za Dashboard, Webclip pa jih bo izdelal iz poljubne spletne strani.

Precej novosti bo doživel iChat, npr. več različnih prijav, zavihke, animacijo ikon in snemanje videa, pripomoček iChat Theater pa bo omogočil ogled namizja prijatelja. Poštni odjemalec Mail bo imel vgrajene oblikovane predloge za pošiljanje vabil, obvestil, zahval ipd. Danes je izšel tudi Xcode 3.0.

Kljub nekaterim napovedim Apple ni predstavil telefona iPhone oz. iChat Mobile in prenovljenih iPodov.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji