Objavljeno: 7.6.2011

Applove novotarije

Prvi dan Applovega srečanja razvijalcev (WWDC) so predstavniki podjetja, na čelu z gospodom Jobsom, stregli z napovedmi kot po tekočem traku. Najprej so predstavili novi različici obeh operacijskih sistemov. Mobilni iOS 5 bo ugledal luč sveta jeseni in bo predstavljal prelomno nadgradnjo, ki naj bi prenosne naprave z logotipom jabolka učvrstila na vodilnem mestu. iTablica ter iFon bosta deležna novega sistema obveščanja, ki bo kot jajce jajcu podoben tistemu na androidnih napravah. Prav tako bodo jabolčniki vgradili v operacijski sistem lastno trafiko in možnost kasnejšega branja spletnih strani. Oboje na iOS napravah poznamo že sedaj, a Apple kani zadevi še izboljšati, zato se sedanjemu prodajalcu revij (Zinio) ter pripomočku za prijaznejše branje (Instapaper) že tresejo hlače. Od drugih poglavitnih novosti naj izpostavimo brezžično posodabljanje, deljeno tipkovnico in integracijo sporočilnika Twitter.

Drugi paradni konj, Mac OS X Lion, pride med nas že prej. Julija bo na App Store za slabih trideset dolarjev na voljo vsem uporabnikom Macov, ki imajo nameščen Snow Leopard. Bližanje mobilnega z namiznim je vidno na vsakem koraku. Lion se bo ponašal z naprednimi gestami, celozaslonskimi aplikacijami, novim zaganjalnikom, z združitvijo Expose ter Spaces v Mission Control, obnovitvijo zadnjega stanja aplikacije, samodejnim shranjevanjem različnih verzij dokumentov, p2p deljenjem datotek imenovanim AirDrop in s prenovljenim programom za elektronsko pošto.

Seznam napovedi se tu še zdaleč ne konča. Apple bo očitno zabil še zadnji žebelj v krsto podjetja RIM, vsaj kar se domačega uporabnika tiče. Najavil je namreč storitev iMessage. Slednja je zelo podobna sporočilniku Blackberry (BBM) in omogoča uporabniku pošiljanje tekstovnih sporočil, fotografij, video posnetkov ter stikov. Vse, kar mora druga stran imeti, je brezžična povezava ali dostop do 3G omrežja in mobilno napravo z operacijskim sistemom iOS 5.

Največjo novost, o kateri se je šušljalo že nekaj časa, je napovedal sam Steve Jobs. iCloud je brezplačna storitev, ki bo nadomestila plačljivo sinhronizacijo stikov, koledarja in pošte (MobileMe) ter nadgradila ponudbo z aplikacijami v Oblaku. Na čelu teh je glasbena trgovina iTunes. Z njeno pomočjo bo naša zbirka glasbe poslej dostopna na vsakem koraku. Vsak uporabnik iClouda bo imel brezplačno na voljo 5 GB prostora. Še več, kot posebno presenečenje nam Apple ponuja storitev iTunes Match, ki nam za 25 dolarjev letno prečeše disk in najdeno glasbo nadomesti z legalnimi kopijami v obliki AAC datotek (256 kbps).

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji