Objavljeno: 6.11.2002

Aprilis predstavil holografske diske

Polaroidovo podjetje Aprilis, ki razvija holografske pomnilnike je objavilo, da bo pričelo dobavljati zapisljive holografske nosilce strankam v Južni Koreji in na Japonskem. Holografski pomnilniki predstavljajo naslednjo stopnico v razvoju pomnilniških nosilcev, ki naj bi nadomestila sedanje plošče DVD.

Holografski pomnilniki se od magnetnih in optičnih diskov razlikujejo v tem, da se podatki zapisujejo v treh dimenzijah, namesto zgolj na ravni površini. Zaradi lastnosti polimera se lahko podatki zapisujejo v matriki pod različnimi koti, kar omogoča znatno večjo kapaciteto podatkov, poleg tega pa hitrost prenosa podatkov iz holografskega medija znaša kar 200 MB/s.

S trenutno razvitimi tehnologijam je na holografske nosilce mogoče zapisovati zgolj enkrat, podobno kot na nosilce CD-R, čeprav nekatera podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem holografskih pomnilnikov napovedujejo, da bodo ti zaradi velike kapacitete in hitrega prenosa podatkov nekoč lahko nadomestili tudi magnetne diske. Teoretična meja gostote zapisa za holografske diske znaša 254 tisoč GB po kvadratnem palcu, vendar je v razvojnih laboratorijih doslej uspelo edinole IBM-u razviti holografski disk s kapaciteto 254 GB na kvadratni palec, torej odstotkom teoretične vrednosti.

IBM razvija holografske diske že od šestdesetih, vendar so pri velikanu mnenja, da tehnologija še ni pripravljena za tržišče. Po ocenah razvijalcev v IBM-u trenutno ni primernih materialov za poceni izdelavo holografskih nosilcev, pa tudi v kolikor bi ga kmalu odkrili, tržišče še ni pripravljeno na tako velike kapacitete.

Aprilis trenutno proizvaja nosilce v majhnih količinah, osredotočajo pa se tudi na razvoj opreme za proizvodnjo holografskih nosilcev. Celotna proizvodnja nosilcev je trenutno namenjena partnerjem in proizvajalcem naprav, pri Aprilisu pa s trenutno razvitimi postopki proizvodnje naredijo en nosilec v štirih minutah. Po ocenah podjetja masovna proizvodnja holografskih nosilcev ne bi smela biti znatno dražja od proizvodnje medijev CD.

http://www.aprilis.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji