Objavljeno: 2.8.2016 13:00

Aretirali pomembnega "onesnaževalca"

Pri Interpolu so objavili, da so v Nigeriji aretirali človeka, ki naj bi vodil eno večjih mrež za pošiljanje nezaželene pošte. Imena sicer niso objavili (naj bi šlo za 40 letnika, znanega le pod imenom »Mike«), naj pa bi vodil mrežo štiridesetih oseb, skupaj odgovornih za čez šestdeset milijonov dolarjev prevar. Naj bi se ukvarjali tako z napadom preko nezaželenih programov (»malware«) kot preko klasičnih prevar preko elektronske pošte. Ista oseba naj bi sicer vodila tudi mrežo za pranje denarja, ki deluje v Evropi, v ZDA in na kitajskem.

V tem primeru so mnogokrat merili na zaposlene na visokih položajih, tudi direktorje manjših in srednjih podjetji, tako, da so jim vlomili v elektronsko pošto, preko nje pa podrejenim naročali, da nakažejo denar na račune, ki so jih imeli pripravljene v ta namen. Očitno gre za pomanjkljivo komunikacijo znotraj podjetja - mogoče bi veljalo zaposlene malo bolj podučiti tudi o načinih, ki jih uporabljajo novodobni nepridipravi.

Ob takih novicah se vedno znova zamislimo, koliko je na svetu ljudi, ki se v resnici ne spoznajo na računalništvo in na spletne tehnologije, a so ravno prava žrtev za podobne prevare. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji