Objavljeno: 3.9.2012

Aretiran je soustanovitelj Pirate Baya

Iz daljne Kambodže prihaja novica, da so tamkajšnje oblasti pridržale Gottfrida Svartholma, enega od trojice ustanoviteljev zdaj že znamenitega spletnega iskalnika torrentov Pirate Bay. Aretirali so ga v mestu Phnom Penh, kot kaže pa mu zdaj grozi izročitev švedskim oblastem, čeprav Kambodža in Švedska nimata sklenjenega sporazuma o izročitvi osumljencev.

Kot je znano, je bila trojica leta 2009 obsojena na leto dni zapora in denarno kazen 3,6 milijona dolarjev zaradi nedovoljenega razpečevanja datotek in kršenja intelektualnih pravic. Med prizivnim procesom je Svartholm odšel in Švedske in se ni vrnil. Sodišču je enkrat dostavil zdravniško spričevalo iz Kambodže, da je zaradi zdravstvenih razlogov nespodoben slediti sodnim razpravam, od tedaj pa se zgubila sled za njim.

Primer Pirate Bay je imel po celem svetu zelo velik odziv in v številnih državah tudi politične posledice. Marsikje so v podporo idejam in svoboščinam, za katere so se zavzemali avtorji Pirate Baya, ustanovili celo politične stranke. V Nemčiji so nato doživeli neverjeten uspeh in celo prišli v zvezni parlament.

Trojica ustanoviteljev Pirate Baya, Gottfrid Svartholm je v sredini.

http://thepiratebay.se/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji