Objavljeno: 11.9.2010

Arm Cortex-A15 MPcore - mobilna revolucija?

Podjetje Arm, ki je avtor večine procesorjev v današnjih mobilnih napravah, je predstavil nov model, ki obljublja kar petkrat večjo zmogljivost od današnjih modelov. Novi Coretx-A15 MPcore je naslednik dosedanje družine procesorjev Coretx, ki poganja večino priljubljenih naprav, kot so Apple iPhone, iPad in večina telefonov s platformo Android.

Številko 15 v imenu so mu dali zato, da bi jasno pokazali, da gre za velikanski skok v primerjavi z današnjimi modeli Coretx-A8 in še prihajajoči (v prodali bo šele konec leta) Coretx-A9. Za primerjavo navedimo le nekaj primerov. Najzmogljivejši Cortex A-8, danes vsebuje dve jedri pri taktu 1 GHz. Novi procesor pa bo na voljo v različicah z 2, 4, 8 in morda celo 16 jedri, vsako od njih pa bo delovalo s takti do 2,5 GHz.

Zaradi takega skoka v zmogljivosti pri Armu jasno ciljajo, da jim mobilne naprave niso več edini cilj, ampak bodo s posameznimi različicami ciljali na omrežne naprave in celo strežnike. Ohranili pa so zelo nizko porabo energije, zato bodo idealni element za cel niz različnih naprav. Novi procesorji Arm bodo znali poganjati tudi virtualizirane operacijske sisteme, kar bo odprlo povsem nove možnosti rabe. Na primer možnost, da na isti napravi poganjamo hkrati dve inačici operacijskega sistema - eno za poslovno rabo in drugo za domačo.

Kljub vsemu je novi Coretx-A15 še razmeroma daleč, saj glede na dosedanja predvidevanja nanj lahko računamo šele v drugi polovici leta 2012. Kot doslej bo Arm predvsem poskrbel za razvoj izdelka, izdelovali pa bodo licenčni partnerji, med katerimi so najbolj znani Samsung in Texas Instruments.

http://www.arm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji