Objavljeno: 8.11.2002

Arnesov internetni hitrostni rekord

V Los Angelesu je konec oktobra tehnični direktor Arnesa Avgust Jauk od predstavnika projekta Internet2 Richa Carlsona prevzel priznanje za najhitrejši prenos podatkov preko interneta v kategoriji IPv6. Arnes je v sodelovanju s skrbnikom panevropskega akademskega omrežja GÉANT DANTE-jem in španskim akademskim in izobraževalnim omrežjem RedIRIS, postavil nov internetni rekord v hitrosti prenosa podatkov po pravilih tekmovanja v okviru Internet2, v kategoriji novega internetnega protokola IPv6.

Hitrost prenosa podatkov preko 14.800 km omrežja je dosegla 5154 terabitmetrov na sekundo. Tok podatkov je bil poslan iz Ljubljane preko Dunaja do New Yorka in nazaj preko Londona, Pariza, Ženeve in Milana do Madrida. Po 14.800 km omrežja je bilo poslanih 675 megabajtov, s povprečno hitrostjo 348 megabitov na sekundo. S tem je bil več kot za štiri krat presežen prejšnji rekord v kategoriji IPv6, ki je znašal 1215 terabitmetrov na sekundo in ga je 27.9.2002 v okviru tega istega tekmovanja prav tako dosegel Arnes. Nov rekord Arnesa le malenkost zaostaja za najhitrejšim priznanim prenosom podatkov preko interneta, ki znaša 5384 terabitmetrov na sekundo, vendar je bil postavljen v drugi kategoriji in s starejšim internetnim protokolom IPv4.

Ena največjih ovir za dosežek so bile šibke mednarodne povezave med slovenskim in evropskim akademskim omrežjem, saj ima Slovenija do 10 gigabitne hrbtenice evropskega akademskega omrežja GÉANT le 622 megabitno povezavo. Zato je bil rekord postavljen v zgodnjih jutranjih urah, ko so mednarodne povezave najmanj zasedene. Poleg tega je bilo treba posebej še prilagoditi opremo. Vse to pa zahteva tudi veliko tehničnega znanja.

Rezultat je posledica prizadevanj evropskih akademskih omrežij, povezanih v GÉANT, za vpeljavo novega internetnega standarda, ki bo omogočil nadaljnjo povečevanje števila računalnikov in širitev internetnega omrežja in storitev. Zdajšnji internetni protokol IPv4 ne omogoča dovolj računalniških naslovov, tako da jih počasi zmanjkuje. To pa je tudi glavni razlog, da se mudi z vpeljavo novega internetnega protokola.

V Arnesu se tako kot v večini evropskih akademskih omrežjih pripravljajo na prehod na protokol IPv6, kar bo zahtevalo velika vlaganja. Dosežek je del prizadevanj Arnesa, da bo slovenska izobraževalna in raziskovalna sfera pripravljena na prehod na nove tehnološke standarde. Rekord je tudi dokaz, da se z novim protokolom na obstoječi opremi lahko dosega podobne hitrosti, kot s protokolom IPv4 in da postajajo implementacije IPv6 primerne za vsakdanjo uporabo.

V tekmovanju konzorcija Internet2 sodeluje več kot 200 ameriških univerz in mednarodni partnerji, med katerimi je tudi Arnes.

http://www.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji