Objavljeno: 12.10.2011

Asusov Ultrabook

Tajvanski Asus je med prvimi, ki na trg pošilja s strani Intela močno promovirane ultra lahke prenosnike, imenovane tudi Ultrabooks. Asusov odgovor na to pobudo je prenosnik Zenbook, ki združuje elegantno obliko in zmogljivo elektroniko. Srebrna zunanjost, ki jo krasi dizajn koncentričnih krogov, je še dopolnjena z majhno debelino - na najtanjšem delu vsega 0,28 centimetra, največja debelina pa doseže le 0,89 centimetra (v zadnjem delu). Zunanje dimenzije so sicer določene z merami zaslona, ki je lahko 11,6 ali 13,3 palčni. V odvisnosti od te izbire je teža prenosnika 1,1 oziroma 1,3 kilograma.

Oblika pa ni edina vrlina. Funkcija hitrega vklopa prenosnik iz stanja pripravljenosti, v katerem lahko ostane tudi do dva tedna, obudi delovanje v vsega dveh sekundah. Ko pa zaloga energije pade pod 5 odstotkov, prenosnik samodejno shrani uporabnikovo delo in prepreči izgubo podatkov. Zenbook je tudi izredno varčen z energijo, saj s patentirano tehnologijo Super Hybrid Engine II nudi za približno četrtino daljše trajanje delovanja od tekmecev. Manjši model tako ponuja 5-urno avtonomijo, večji pa kar 7-urno.

Osnova so zmogljivi procesorji Intel Core i5 in i7 druge generacije, SATA vmesnik različice 3.0 ter pomnilniške enote SSD. Med komunikacijskimi tehnologijami izstopata bluetooth 4.0 ter USB 3.0, dodatno pa je ASUS v prenosnik vgradil tehnologijo USB Charger+, ki naprave, priklopljene na prenosnik, napolni bistveno hitreje od tekmecev. Izjemno skromne mere prenosnika so bile izziv tudi za inženirje, ki so hladilno rešitev zasnovali kot tanke bakrene lističe v obliki črke V ter jim omogočili boljši pretok zraka in hlajenje prenosnika. Zenbook je že v prodaji v ZDA, kjer stane 999 dolarjev (brez DDV). Drugje bo na voljo nekoliko kasneje.

http://www.asus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji