Objavljeno: 13.8.2002

ATI končno v vodstvu

Kanadsko podjetje ATI Technologies, se je končno, čeprav verjetno ne za dolgo, spet zavihtelo na prestol proizvajalca najhitrejšega grafičnega vezja. Vezje z razvojnim imenom RT300 je luč sveta ugledalo pod imenom Radeon 9700, prvi preizkusi pa kažejo, da je veliko hitrejše kot do sedaj najhitrejši izdelek tekmeca nVidia Geforce 4 Ti4600.

Radeon 9700, ki ga ATI marketinško označuje kot VPU (Visual Processing Unit kot nasprotje za oznako GPU - Graphics Processor Unit pri nVidii), premore kar 8 vzporednih cevovodov za izrisovanje, polno strojno podporo prihajajoči knjižnici DirectX 9 (trenutno je to edini tak izdelek na trgu), vmesnik AGP 8x in popolnoma nastavljivo enoto za računanje s plavajočo vejico.

Neodvisni opazovalci zatrjujejo, da je prav slednja ključ do še boljših vizualnih učinkov, saj bodo z njo programerji lahko dosegli realizem fizičnega sveta. Pomaga tudi surova moč in hitrost obdelave do 2,5 milijard pik na sekundo, kombinacija pa zagotavlja zmogljivost 3D, ki za več kot dvakrat presega danes najhitrejše grafične rešitve na tržišču. Radeon 9700 vsebuje 256-bitni dostop do pomnilnika DDR s prepustnostjo do 20 GB/s, novi HYPER Z III pa po potrebi zna ugotoviti, katere pike bodo na zaslonu nevidne in jih ne obdeluje po nepotrebnem.

Radeon 9700 je prvi izdelek, ki je rezultat dela pred časom kupljenega razvojnega oddelka podjetja ArtX, ki je razvilo grafični del igralne konzole Nintendo Gamecube. Kot je že skoraj običaj, pa grafičnih kartic z novim čipom za zdaj še ni. Prva grafična kartica, ki bo vsebovala nov procesor bo Radeon 9700 Pro. Imela bo 128 MB pomnilnika DDR, izhode DVI-I, VGA in TV-Out, vgrajena pa bo najhitrejša različica procesorja - Radeon 9700 Pro. Procesor bo deloval s frekvenco 325 MHz, pomnilnik pa s frekvenco 620 MHz. V Sloveniji lahko prve Radeone 9700 pričakujemo sredi septembra.

Nvidiia pripravlja odgovor v obliki vezja Geforce 5, ki naj bi bilo na tržišču čez nekaj mesecev. Po podatkih za prvo četrtletje ima NVidia kar 44% delež tržišča, ATI pa 24%. Po drugi strani ima ATI prednost med vezji za prenosne računalnike.

http://www.ati.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji