Objavljeno: 14.9.2001

ATI novo generacijo grafičnih kartic Radeon

ATI je avgusta predstavil novo generacijo procesorjev Radeon in na njih zasnovane grafične kartice. Prva novost je grafična kartica Radeon 7500, ki se uvršča v nižji cenovni razred s priporočeno ceno 200 dolarjev. Kartica vsebuje procesor s taktom 270 MHz, vsebuje pa 64 MB velik pomnilnik DDR DRAM (takt 230 MHz). Po trditvah proizvajalca nudi okoli 60% višjo zmogljivost kot dosedanja generacija kartic Radeon. Med novostmi so tudi podpora za različne tipe izhodnih naprav, od navadnih monitorjev, do sodobnejših z digitalno povezavo in navadnih televizorjev. Kartica vsebuje tehnologijo Hyper Z, ki povečuje prepustnost podatkov za okoli petino in dosega hitrosti prenosa do 8,8 GB/s. Kartica podpira najsodobnejše ATI-jeve tehnologije, kot so Charisma Engine, Pixel Tapestry in Video Immersion.

Korak nad njo je nova grafična kartica Radeon 8500, ki vsebuje procesor s taktom 250 MHz (dostop do pomnilnika 275 MHz) in 64 MB DDR DRAM. Kartica podpira novo tehnologijo senčenja Truform, še zmogljivejši pomnilniški vmesnik Hyper Z II, zadnjo generacijo jedra Charisma Engine II (62,5 milijonov trikotnikov na sekundo proti 40 milijonov pri prvi generaciji), Pixel Typestry II in Video Immerison II. Cena te kartice je 400 dolarjev. Prvi testi kažejo, da je kartica približno tako hitra kot kartice s procesorji GeForce 3, trenutno pa še imajo težave z gonilniki.

Za profesionalno rabo pa ATI namenja novo grafično kartico FireGL 8800 zasnovano na prav tako novem procesorju Radeon 8800. Kartica izhaja iz nabora tehnologij pridobljenih z nakupom družbe FireGL, odlikuje pa se po optimizaciji za uporabo v programih CAD/CAM, podporo za visoke ločljivosti (do 2048 x 1536 pik) in prikaz slike na dveh monitorjih sočasno. Tako kot druge novosti ima tudi ta kartica vgrajen 64 MB velik pomnilnik DDR DRAM. Po ostalih lastnostih je kartica podobna modelu Radeon 8500. Uvršča se v srednji razred pospeševalnikov za profesionalno rabo in dopolnjuje nedavno predstavljeni izdelek višjega razreda FireGL 4.

Kartica All-In-Wonder Radeon 8500DV je novost z bogato podporo za večpredstavnost in prva ATI-jeva grafična kartica, ki je na voljo s standardnim priključkom za FireWire. Slednji se predvsem uporablja za hiter prenos podatkov iz digitalnih video kamer. Poleg standardnih funkcij za serijo All-In-Wonder, kot je vgrajena TV kartica, vključuje 8500DV tudi sistem TV-on-Demand Timeshitfting, ki omogoča zaustavljanje žive TV slike za nekaj minut brez izgube. Kartica uporablja 64 MB velik pomnilnik DDR, omogoča prikaz 125 TV kanalov, podpira zajem in urejanje digitalnih in analognih video posnetkov, upravljanje pa je mogoče tudi z daljinskim upravljavcem preko radijskih valov. Ima tudi izhod za digitalne televizorje, podporo za teletekst, DVD dekodirnik, ki podpira zvočni zapis Dolby AC-3 in DirectX 8.1. Cena znaša manj okoli 500 dolarjev.

ATI je hkrati predstavil tudi mobilno različico novega procesorja z imenom Mobility Radeon 7500. Lastnosti procesorja so podobne ko pri različici za namizne računalnike, podpira 32 do 64 MB DDR DRAM in izhod za video signal.

http://www.ati.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji