Objavljeno: 24.9.2009

ATI Radeon HD 5800, prvi s podporo za DirectX 11

AMD je predstavil novo generacijo grafičnih kartic ATI Radeon HD 5800, ki kot prva v celoti podpira nov programski vmesnik DirectX 11, sestavni del novega operacijskega sistema Windows 7. S skupno zmogljivostjo 2,72 teraFLOPS Radeon HD 5800 ponuja dvakrat večjo zmogljivost na denarno enoto, kot predhodne generacije grafičnih kartic Radeon 4800.

Na začetku bosta na voljo dve grafični kartici, Radon HD 5850 in Radeon HD 5870, obe pa bosta imeli vgrajen pomnilnik GDDR5 velikosti 1 GB. Razlikujeta se v frekvenci grafičnega jedra (725 MHz oziroma 850 MHz) in pomnilnika (1 GHz oziroma 1,2 GHz). Skupno to prinaša okoli 30% večjo zmogljivost pri modelu Radeon HD 5870. Kartici premoreta dva izhoda DVI, vmesnik HDMI in DisplayPort, z eno kartico pa lahko krmilim do tri zaslone. Zanimivo, da je na kartici vgrajen tudi krmilnik za prostorski zvok, ki se prenaša prek vmesnika HDMI.

Kasneje pride na vrsto posebna kartica ATI Radeon HD 5870 Eyefinity, ki bo imela vgrajeno podporo za nedavno predstavljeno tehnologijo Eyefinity, s katero lahko krmilimo do šest zaslonov z eno kartico. Seveda vse kartice podpira vodilo CrossFireX in s tem povezavo do štirih kartic v enem računalniku za doseganje še večje zmogljivosti oziroma podporo za večje število zaslonov.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji