Objavljeno: 28.3.2003

ATI spet korak pred NVidio

ATI, ki ima trenutno v prodaji najhitrejšo grafično kartico in grafični procesor za osebne računalnike (Radeon 9700) je napovedal še hitrejšo različico - Radeon 9800. To vezje bo delovalo s frekvenco 380 in 340 MHz (prej 325 in 310 MHz), hkrati pa bo vključena zelo izboljšana podpora ukazom za programiranje senčilnikov. Hkrati sta napovedana tudi dva grafična procesorja, ki sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom - Radeon 9600 in 9200. To bosta tudi prvi ATIjevi vezji, ki bosta narejeni z novo 0,13 mikronsko tehnologijo.

NVidia je skoraj hkrati napovedala manj zmogljivi različici svojega najnovejšega procesorja GeForce FX 5800 - FX 5600 in 5200. Zanimivo je, da tudi vezje FX 5800, ki je bilo najavljeno že na novembrskem Comdexu, dejansko še ni v prodaji. Opazovalci se strinjajo, da so to precej neugodni in celo nerodni časi za NVidio, ki je zaradi težav z vezjem FX za ATIjem zaostala za cel razvojni cikel. Hkrati si je ATI pridobil dvignil ugled, kar mu bo pomagalo pri prodaji manj zmogljivih in cenejših kartic, ki se prodajajo v večjih količinah.

Prvi testi (beta različice) grafične kartice ATI Radeon 9800 Pro (z vezjem Radeon 9800) kažejo, da je kartica v igrah DirectX nekoliko hitrejša od izdelka Nvidia FX 5800, v igrah z OpenGL (Quake) pa počasnejša. Vendar pa je ATI veliko hitrejši ob vklopljenem mehčanju robov, predvsem pa je takrat kakovost prikazovanja veliko boljša od tistega, ki ga zmore NVidia ali starejši Radeon 9700.

http://www.ati.com

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji