Objavljeno: 10.4.2002

ATI spet tudi za matične plošče

Kanadski proizvajalec grafičnih procesorjev in kartic na področju sistemskih naborov ni novinec, saj se je tega posla lotil takoj po nakupu podjetja ArtX. To podjetje je razvilo grafičen podsistem za igralno konzolo Nintendo Gamecube, med drugim pa tudi lasten nabor za osebne računalnike, ki je vključevalo grafični del. ATI je to vezje tržil pod imenom S1370TL, vendar ne preveč uspešno, saj je bil izdelek preveč različen od ostalih ATIjevih grafičnih izdelkov in je torej zahteval lasten razvoj gonilnikov.

Tokrat se ATI vrača s širokim naborom sistemskih naborov, ki vsebujejo grafični podsistem na ravni procesorjev Radeon. Gre sicer za grafično jedro predzadnje generacije, vseeno pa bo na tržišču integriranih rešitev vsaj petkrat hitrejši (merjeno z zmogljivostmi 3D) od konkurenčnih naborov (recmio tistimi družbe Via).

Predstavljenih je kar 5 različnih severnih mostov in 2 južna (nabor tipično sestavljata severni in en južni most). Ponudba obsega tako vezja za navadne kot mobilne procesorje AMD in Pentium 4. Kljub temu, da ATI vstopa na trg skoraj eno leto za konkurenčnim podjetjem NVidia, je njegova izbira bolj pestra, saj ima NVidia zaradi patentnih pravic v svojih rešitvah dostop do nekaterih delov tržišča zaprt.

Za Pentium 4 sta namenjeni nabora IGP 330 in IGP 340. Slednji je že pripravljen za Intelove prihajajoče procesorje s hitrostjo sistemskega vodila 533 MHz. Tudi pomnilniški podsistem dela s frekvenco 183 MHz namesto s 160 MHz, ki jih zmore IGB 330. Vsa nova ATIjeva vezja lahko naslavljajo do 1 GB pomnilnika, od tega pa ga lahko od 8 do 128 MB namenijo za uporabo grafičnemu podsistemu.

Sledi nabor IGP 320, ki je praktično enak kot IGP 340, le da je namenjen procesorjem AMD Athlon in torej podpira Athlonovo vodilo s takti 200 in 266 MHz. Za povezavo med severnimi in južnimi deli vezij je ATI opustil počasno vodilo PCI in uporablja lastno vodilo A-Link s hitrostjo 266 MB/s.

Na mobilnem delu tržišča za Athlone trenutno kraljuje vezje Via KN133, ATI pa na to odgovarja z mobilno različico IGP 320 - IGP 320M. Za tržišče mobilnih procesorjev Pentium 4 sta namenjeni vezji IGP 330M in IGP 340M.

Dva južna dela vezij - IXP 200 in 250 sta si enaka v tem, da podpirata 6 vtičnic USB (2.0) in imata vgrajen 3COMov omrežni vmesnik ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. Močnejši IXP 250 podpira še napredne zmogljivosti, kot je prebujanje preko omrežja in druge funkcije.

http://www.ati.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji