Objavljeno: 21.3.2006

Atlas za Ajax

Microsoft, ki je pravzaprav najbolj zaslužen za rojstvo tehnologije "Ajax" (asinhroni javascript in XML, ki omogoča posodabljanje delov spletne strani, navidez brez vnovičnega nalaganja s strežnika), je končno predstavil tudi svoje programsko ogrodje za izkoriščanje te silno priljubljene tehnologije za razvijalce, ki svoje rešitve programirajo s pomočjo tehnologije ASP.NET 2.0.

Ogrodje je predstavljeno z imenom Atlas in ponuja knjižnice skriptne kode za odjemalce in strežniško razvojno ogrodje ASP.NET 2.0. Atlas ponuja podobno razvojno podlago, kot jo razvijalci poznajo na strežniški strani, tudi na strani odjemalca. Ker je tesno spojen z gradniki ASP.NET je njegova uporaba obstoječim razvijalcem znatno poenostavljena.

Zanimivo je, da tehnologija Atlas ni namenjena izključno podlagi ASP.NET. Skirptne knjižnice za odjemalce se namreč brez večjih težav lahko povežejo tudi z drugačnimi rešitvami na strani strežnika (denimo s priljubljenim PHP).

Za dodatno vzpodbudo razvijalcem je Microsoft pripravil posebno spletišče, kjer lahko najdemo precej dokumentacije in med drugim tudi video prikaze uporabe tehnologije na praktičnem zgledu.

http://atlas.asp.net/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji