Objavljeno: 9.4.2009

Atom ob obletnici dobil dva brata

Segment majhnih prenosnih računalnikov, imenovanih netbooki, je v zadnjem letu z velikimi koraki osvajal tržni delež v svetu prenosnih računalnikov. Eden izmed najbolj zaslužnih za nesluten uspeh je prav gotovo Intelov ultra varčni procesor Atom, ki je ravnokar praznoval svojo prvo obletnico.

Inženirji so ob kratkem jubileju predstavili dva nova modela, in sicer procesorja Atom Z550 ter Z515. Pri Intelu so prepričani, da model Z550 postavlja nove meje pri zmogljivostih glede na porabljeno energijo. S porabo vsega (do) treh vatov Atom Z550 dosega delovni takt dveh gigahercev, zahvaljujoč tehnologiji Hyper-Threading pa operacijski sistem prepozna dvoje sredic. Z515 je še varčnejši od svojega brata, pa vendar na račun zmogljivosti, saj podatke obdeluje pri taktu 1,2 GHz in bo tako namenjen manj zahtevnim uporabnikom.

Pri Intelu so dosedaj najvarčejšim uporabnikom delali sive lase s sparitvijo procesorjev Atom z nič kaj varčnimi starimi platformami 945GM, a tudi tu se osveščenim računalnikarjem obetajo boljši časi. Razvijalci so namreč napovedali, da intenzivno delajo na novi integrirani platformi, ki bo poleg procesorja Atom gostila še grafično rešitev in bo v celoti izdelana v 45-nm tehnološkem procesu, kar naj bi zmanjšalo tako gretje kot tudi porabo energije.

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji