Objavljeno: 22.9.2008

Avstrijski "oddajniki in zveze" se predstavijo

Podjetje ORS (Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG), katerega solastnik je avstrijska državna televizija ORF, se je v petek predstavilo v hotelu Lev na tiskovni konferenci. Gre za podobno organizacijo, kot so Oddajniki in zveze Televizije Slovenija. ORS je bil eden od treh ponudnikov za izgradnjo drugega, komercialnega multipleksa digitalne prizemeljske televizije DVB-T ("multipleks B"), ki so se do 1. septembra prijavili na razpis Agencije za elektornske komunikacije in pošto, katerega rezultati bodo objavljeni 15. oktobra. Razen ORS sta se prijavila še luksemburški BCE (RTL), skupaj s podjetjem Teletech iz Maribora in norveški Telenor, skupaj s podjetjem Telesis iz Gornje Radgone.

ORS obljublja 75 % pokritost prebivalstva s signalom DVB-T v multipleksu B že do 1. junija 2009 in dokončanje projekta v dveh letih, ko bo pokritost 82 %. Višja pokritost bi zaradi razgibanosti slovenskega ozemlja zahtevala veliko večja vlaganja, ki jih uporabniki komercialnih televizijskih vsebin na drugem multipleksu verjetno ne bi pokrili. V Evropi je rezerviranih sedem multipleksov za prizemeljsko digitalno televizijo, vendar bodo ostali sproščeni šele po ukinitvi analogne televizije. Pri ostalih multipleksih tudi ni pričakovati tako visokega pokrivanja prebivalstva kot pri prvih dveh.

ORS že od leta 2006 upravlja z avstrijsko platformo DVB-T in trenutna pokritost je že 90 % avstrijskih gospodinjstev. Zanimivo je, da je digitalno oddajanje v Avstriji v načinu MPEG-2 in šele v prihodnosti načrtujejo prehod na učinkovitejšo stiskanje MPEG-4 (platforma DVB-T2). Predstavniki ORS so na tiskovni konferenci potrdili, da je Slovenija imela srečo, da se je zaradi nekoliko kasnejše uvedbe DVB-T lahko že odločila za MPEG-4, kar se je na koncu izkazala kot pravilna odločitev.

Pri ORS so prepričani, da so najboljši ponudnik, saj imajo največ izkušenj z zahtevnimi pogoji oddajanja, ki so v Sloveniji podobni kot v Avstriji. Razen televizije DVB-T ORS ponuja tudi storitve digitalne satelitske televizije (DVB-S), ki je v Avstriji precej razširjena. Prek polovice avstrijskih gledalcev namreč sprejema televizijo prek satelita (36 % digitalno, 18 % analogno), približno tretjina prek kabla (32 % analogno, 3 % digitalno) in okrog osmina prek prizemeljskih oddajnikov (10 % digitalno, 2 % analogno), medtem ko ima internetna televizija, za razliko od Slovenije, samo zanemarljiv tržni delež.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji