Objavljeno: 19.9.2002

Avtor Word in Excela zapušča Microsoft

Charles Simonyi, eden od stebrov Microsofta in prvotni avtor programov Word in Excel se je odločil zapustiti družbo in ustanoviti svoje podjetje. Simonyi se je Microsoft pridružil že davnega leta 1981 (sodi med Microsoftove uslužbence z najdaljšim stažem), pred tem pa je delal kot vodilni raziskovalec v znamenitem raziskovalnem centru Xerox Parc.

Ko se je pridružil Microsoftu se je ta šele menil za sodelovanje z IBMom okoli operacijskega sistem za tedaj novi osebni računalnik IBM PC. Simonyi pa je kmalu dobil nalogo narediti urejevalnik in preglednico, ki bi lahko tekmovala s tedaj vodilnimi paketi VisiCalc in Wordtstar. Nastala sta programa Word in Multiplan, oba najprej za sistem DOS: S prihodom Windowsov v devetdesetih letih je nato nadaljeval z okensko različico Worda in povsem novo preglednico Excel.

Simonyi se je po dolgih letih uspešnega sodelovanja odločil, da poskuša sam, na novo in s svežimi zamislimi. Njegovo novo podjetje, ki nosi ime Intentional Computing, bo razvijalo razvojna orodja. Poudarek bo na orodjih, ki programerjem omogočajo lažjo pretvorbo iz načrtov v kodo in s tem pohitrijo razvojni proces. Nova družba bo sicer tesno sodelovala z Microsoftom, ta pa bo Intentional Computingu tudi prodal lepo število tehnologij in intelektualnih pravic na tehnologije, ki bodo tvorile nova orodja. Simonyi sicer že dalj časa ni imel aktivne vloge pri razvoju Word, Excela in drugih modulov paketa Office, kjer za razvoj skrbi že cela mala četa programerjev.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji