Objavljeno: 8.3.2003

Azijski razvijalci napredujejo

Rezultati raziskave družbe IDC so pokazali, da bo Severna Amerika do leta 2005 izgubila primat po številu razvijalcev programske opreme, saj jih bodo prehiteli v azijsko-pacifiški regiji. IDC je izvedel raziskavo v 191 državah in šestih geografskih regijah, upošteval pa je le redno zaposlene programerje. Azijsko-pacifiška regija je bila v letu 2001 na drugem mestu z 1,7 milijona programerjev, sledila je Evropa z 1,6 milijona, daleč na prvem mestu pa je bila Severna Amerika z 2,6 milijona programerjev. V naslednjih dveh letih naj bi se število razvijalcev povečalo predvsem na Kitajskem in v Indiji, zraslo pa naj bi tudi v vzhodni Evropi (vključno z Rusijo), na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.

Poklic programerja v zadnjih letih na razvitem zahodu zaradi gospodarske krize ni bil ravno čislan. V Severni Ameriki se je v letih 2000 in 2001 število zaposlenih programerjev zmanjšalo kar za polovico, v azijsko-pacifiški regiji pa se je v istem obdobju povečalo za šest odstotkov. Sicer pa naj bi število razvijalcev na svetovni ravni naraščalo - s 7,8 milijona v letu 2001 na 13,3 milijona do leta 2006, napovedujejo pri IDC.

Kar 64 odstotkov od vseh programerjev prihaja iz desetih držav - ZDA, Kanade, Indije, Rusije, Japonske, Kanade, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije. Gledano posamezno pa je v precejšnjem vodstvu ZDA s 30-odstotnim svetovnim deležem. Na drugem mestu je Japonska, ki ne dosega niti šest odstotkov. IDC je v svoji študiji ugotavljal tudi, kateri programski jeziki so najbolj v uporabi. V vodstvu sta še naprej C in C++, Java pa je na drugem mestu prehitela Visual Basic.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji