Objavljeno: 4.6.2002

Barve v enem prehodu tudi pri HP

Hewlett-Packard pri novostih pogosto ni med prvimi, prej nasprotno. Ponavadi počaka, da se neka novost na tržišču dobro prime, nato pa s svojo dodobra izpiljeno različico zavlada tržišču. Tako je bilo z laserskimi tiskalniki z ločljivostjo 1200 pik na palec (preden je to ločljivost uporabil tudi HP je veljalo splošno mnenje, da uporabniki take ločljivosti ne potrebujejo) in tako je bilo z barvnimi laserskimi tiskalniki, kjer pa ima sedaj HP v Evropi kar 42% delež.

Že nekaj časa se na tržišču pojavljajo rešitve barvnih laserjev, ki na papir tiskajo v enem samem prehodu. Nekateri so si vmes premislili in potem spet poizkusili (Lexmark), drugi so v vmesnem času poizkusili s tujo tehnologijo (Xerox na primer z OKI-jevim pogonom), HP pa je mirno čakal. Resnici na ljubo - čakal je na podjetje Canon, ki je nekoliko pozno razvil svoj barvni laserski pogon z enim prehodom (inline). Toda ta je zdaj nared in junija prihaja v prodajo novi HP Color LaserJet 4600.

Tiskalnik je posebnost že po zunanjosti. Pri HP-ju so se namreč zavedeli dejstva, da so barvni laserji z enim prehodom vsi po vrsti veliki (predvsem dolgi), saj pogon pač vsebuje štiri vzporedne tiskalne valje. HP se je problema lotil drugače - vse štiri valje so postavili enega nad drugim!

Tiskalnik ima tako znatno manjši tloris (tak kot povprečen črno beli laserski tiskalnik), je pa zato nenavadno visok, kar še dodatno potencirajo velike kasete za papir. Valji so na sprednji strani tiskalnika in s tem preprosto dostopni, kar so na predstavitvi konec aprila HP-jevi predstavniki lepo prikazali, saj je za menjavo vseh štirih valjev dovolj le dvajset sekund. Ker tiskalnik nima sicer za ta tip naprav običajnega olja (ki dodatno oteži tudi transport in namestitev tiskalnika), je menjava še posebej enostavna. Nenazadnje je tiskalnik od svojega predhodnika 4550 tudi precej tišji, saj nima mehanizma za obračanje valjev, ki je pri navadnih barvnih laserjih najglasnejši.

Color LaserJet 4600, ki je zmore tisk na papir velikosti A4, nudi hitrost tiska 16 strani na minuto tako v črno-belem kot barvnem načinu. Nekatere izvedbe imajo vgrajen tudi obračalnik, ki je v takem primeru del tiskalnika. Višina tiskalnega mehanizma je pri obračalniku dobro izkoriščena, saj se med obračanjem enega lista tiska že drugi, hitrost pa je tako konstantna. Ločljivost tiska je 600 pik na palec, vendar HP nudi tudi precej boljšo kakovost odtisa s tehnologijo ImageRet 2400 (navidezno 2.400 pik na palec). Zanimiva je tudi hitrost prebujanja tiskalnika, ki je ponavadi slaba stran vseh barvnih laserskih tiskalnikov. LaserJet 4600 prvo stran iz >>spanja<< natisne v le 19 sekundah. Naj omenimo še, da ima tiskalnik vgrajen procesor s taktom 400 MHz, pomnilnik pa je lahko velik do 512 MB (najmanj pa 96 MB). Priporočena cena osnovnega modela je 2856 evrov.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji