Objavljeno: 30.4.2002

Barve v Ženevi

Konec aprila je Hewlett-Packard v Ženevi organiziral tiskovno konferenco, ki je bila nekoliko drugačna kot tiste, ki smo jih vajeni. Rdeča nit dogodka so bile namreč barve, tiskanje v barvah in prednosti le teh, kar nekako ob strani pa je bil novi izdelek, ki so ga hkrati napovedali. Še več - slednji je pod embargom do 4. junija, kar pomeni, da boste o njem lahko brali šele takrat - seveda na naših spletnih straneh.

Če preskočimo množico prikazanih uporabnih programov, ki poslovnežem omogočajo ustvarjalno barvno oblikovanje in tiskanje, se vendarle lahko ustavimo na zanimivem delu predavanj. Med zunanjimi gosti je posebej izstopalo izraelsko podjetje Autofont, ki je pokazalo izredno zanimivo varnostno rešitev, ki (seveda) deluje le na HP laserskih tiskalnikih. Safe Paper, kot se imenuje, je realiziran kot programček CHAI (java), ki jih podpirajo zmogljivejši HP LaserJeti, uporabnik pa ga dobi kot poseben razširitveni modul za tiskalnik. Od namestitve dalje tiskalnik na vsak natisnjen papir izpiše tudi majhen siv pravokotnik (ali kakšno drugo obliko), ki zanesljivo in enkratno potrjuje, da je ta izpis original, ki je bil natisnjen prav na tem tiskalniku oziroma v podjetju.

Če namreč navidez naključen sivinski vzorec pogledamo prek posebnega stekelca (>>ključa<<), lahko oko lepo razbere logotip podjetja ali katerokoli drugo sliko, ki smo si jo izbrali. Zanimivo pa je naslednje - Autofont zatrjuje (in vsaj na hitro smo to lahko potrdili), da se vzorec pri še tako kakovostnem fotokopiranju in celo optičnem branju (preizkušali so do 3600 pik na palec) izgubi! Kopija se torej nedvoumno loči od originala. Še več - v tem istem vzorcu, ki nam s >>ključem<< prikaže naš logotip, se lahko skriva še drug logotip, ki ga razberemo z drugačnim >>ključem<

Od strojnih novosti o katerih lahko že pišemo, smo videli še nova poslovna brizgalnika HP Business Inkjet 2230 in 2280. Novosti v primerjavi z obstoječimi modeli ni veliko, pa vendar. Po novem imajo vgrajen opisni jezik Postscript Level 3 (prej 2), procesiranje jezika PCL5 pa je precej pohitreno, saj je sedaj vgrajen precej hitrejši procesor. Pri modelu 2280 sta vgrajena celo dva procesorja (167 in 96 MHz), od katerih je eden zadolžen za procesiranje podatkov v izbranem opisnem jeziku, drugi pa za krmiljenje tiskalnika in barvno kalibracijo. S tem je tiskanje precej hitrejše, saj gre pri obeh modelih za celostranski tiskalnik (kot velja za vse laserske tiskalnike), ki pred tiskanjem sprejmejo podatke za celo stran in jo obdelajo v tiskalniku.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji