Objavljeno: 5.4.2010

BDXL - Blu-ray z zmogljivostjo 128 GB

Prihod filmov v 3D tehniki bo kot kaže načel prostorsko razkošnost dosedanje generacije nosilcev Blu-ray, ki zmorejo hraniti do 50 GB vsebin. Zato je združenje Blu-ray Association (BDA), ki bdi nad standardi na tem področju, vnovič zavihalo rokave in pripravilo novo specifikacijo imenovano BDXL (High Capacity Recordable and Rewritable), ki bo na optičnih nosilcih omogočala hrambo 100 GB (zapisljivih) oziroma 128 GB (samo za branje) podatkov.

Nosilci BDXL bodo podatke hranili na treh oziroma štirih slojih in ne zgolj dveh, kot pri današnjih najbolj zmogljivih ploščah. To pa tudi pomeni, da novi nosilci ne bodo združljivi z današnjo strojno opremo in predvajalniki, saj bodo potrebni močnejši laserji in drugačna optika za prebiranje podatkov. V prvi fazi naj bodo nosilci BDXL namenjeni profesionalnemu trgu, kasneje pa naj bi prišle tudi na področje potrošniški naprav in vsebin.

Zanimivo, da združenje BDA ob tem razvoja še eno podrazličico Blu-ray, ki jo imenujejo IH-BD (Intra-Hybrid discs). Gre za zanimivo kombinacijo nosilcev, ki bodo imeli en sloj (25 GB) namenjen zapisovanju podatkov, drugi pa bo imel lahko samo v naprej posnete vsebine. Vse novosti lahko pričakujemo šele čez nekaj mesecev, v potrošniških izdelkih šele prihodnje leto.

http://www.blu-raydisc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji