Objavljeno: 16.2.2000

BeOS brezplačno, za internetne sprejemnike

Razširjenost operacijskih sistemov Windows in MacOS ter vse večja priljubljenost Linuxa so družbo Be, ki jo vodi nekdanji Applov vodilni inženir Jean-Louis Gassee, prisilile v drastično spremembo strategije glede operacijskega sistema BeOS. Zaradi močne konkurence, ki jo predstavlja brezplačni Linux, so se pri Beju odločili novo različico operacijskega sistema BeOS 5.0 ponuditi brezplačno, s čimer naj bi povečali zanimanje ter razširjenost sistema.

Druga, morda še bolj zanimiva odločitev je izdelava specializirane različice operacijskega sistema, namenjene internetnim terminalom ter žepnim napravam. Izdelek, ki so ga doslej imenovali z delovnim imenom Stinger, je dobil pred kratkim uradno ime BeIA (zadnji dve črki pomenita Internet Appliance), predstavlja pa poenostavljeno različico sistema BeOS, ki potrebuje za delovanje razmeroma skromno strojno opremo. Modularna zgradba omogoča veliko prilagodljivost in zanesljivost, hkrati pa podpira tudi najzahtevnejše večpredstavne naloge, kot so odkodiranje zvoka, videoposnetkov in animacij.

Po besedah predstavnikov podjetja naj bi sistem BeIA uporabili v novih internetnih terminalih, kot so internetni sprejemniki TV, prenosni peresniki, pa tudi manjše naprave, kot so ročni računalniki in morda celo brezžični telefoni. BeIA ima že kar nekaj velikih podpornikov. Najbolj odmeven je najbrž Compaq, ki bo sistem uporabil v internetnih sprejemnikih. Nedavno so se temu pridružila še Hitachi in Qubit, med kupci licenc pa sta tudi velikana Intel ter National Instruments, čeprav še nista najavila načrtov v zvezi z novim sistemom.

BeIA se bo spopadel z močnimi tekmeci, kot sta Windows CE in Mobile Linux, ki ga je nedavno napovedala družba Transmeta, oziroma njen najbolj znani uslužbenec, Linus Torvalds. Prve izdelke s sistemom BeIA lahko pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta.

http://www.be.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji