Objavljeno: 30.5.2002

Biometrični bralniki za na odpad?

Biometrični bralniki, sistemi za prijavljanje s pomočjo prstnih odtisov so dolgo veljali za ene najbolj varnih, če ne celo absolutno varne, temu primerne pa so tudi njihove cene. Nenazadnje so prstni odtisi lastni vsakemu človeku, zato naj bi bilo bralnik prstnih odtisov praktično nemogoče prevarati.

Japonski raziskovalec Tsutomu Matsumoto pa je javno prikazal sistem, s katerim je v 80% poizkusov uspel prevarati 11 različnih biometričnih sistemov. Za prijavo v sistem je uporabil umeten prst, ki ga je naredil na podlagi pravega prsta. Naredil je ulitek pravega prsta in vanj vlil želatino. Ko se je želatina posušila, je na njej ostal tudi >>prstni odtis<<, ki je bil dovolj dober, da je večinoma prevaral preizkušane sisteme.

Še bolj zanimiv je drug poizkus, ko je na >>prazen<< želatinski prst prenesel katerikoli prstni odtis, ki ga je dobil iz navadnega kosa stekla (npr. kozarca). Prstni odtis je prenesel na papir, ga fotografiral in ga nekoliko izostril in obdelal v programu Adobe Photoshop. Tako obdelan prstni odtis je potem natisnil na prosojnico in ga prenesel na tiskano vezje. Iz vezja ga je potem vtisnil v želatinski prst. Tudi tako prirejen >>prst<< je dosegel 80% uspešnost pri poizkusu vdora v 11 biometričnih sistemov.

Strokovnjaki vseeno opozarjajo, da med biometričnimi sistemi obstajajo razlike. Navsezadnje je težko pričakovati, da se za prijavo v domači PC uporablja enak biometrični sistem kot za vstop v zaupna vojaška poslopja. Hkrati pa je moč pričakovati, da bo ta preizkus vzpodbudil proizvajalce, da bodo svoje sisteme izboljšali.

http://www.itu.int/itudoc/itu-t/workshop/security/present/s5p4.pdf

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji