Objavljeno: 20.3.2004

BIOS namesto operacijskega sistema

BIOS je bil ob predstavitvi prvega IBMovega PCja osnova računalnika, in je bil edini avtorsko zaščiten. Skrbel je za to, da se je računalnik prebudil, prepoznal strojne naprave in zagnal operacijski sistem.

BIOS so kmalu >>razbili<<, kar je povzročilo revolucijo klonov, razvijati pa so ga začela različna podjetja - AMI, Phoenix, Award... Nekaj časa med njimi ni bilo večjih razlik, nato pa so se začele pojavljati različice, ki so delovale v grafiki, nekatere smo lahko upravljali celo z miško. Prav zanimivo, vendar se tovrstne novosti nikoli niso prijele. Proizvajalci kljub temu ne odnehajo - po novem poskušajo BIOS preurediti v nekakšen ločen operacijskih sistem.

Na CeBITu je Phoenix prikazal drugo različico svoje programske opreme cME (core managed Environment), ki uporabniku omogoča branje elektronske pošte in dostop do Outlookovih osebnih podatkov tudi brez zagona operacijskega sistema. S pritiskom na >>vročo tipko<< se omenjen sistem zažene kadarkoli in trenutno. Odpade torej čakanje na zagon operacijskega sistema.

http://www.phoenix.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji