Objavljeno: 24.9.2003

Bitka za standarde elektronskih dokumentov

Čeprav podjetje Adobe s svojim zapisom PDF danes močno vodi na področju elektronskih dokumentov, se tekmeci vse bolj trudijo, da bi pridobili večji delež na tem donosnem trgu. Nedavno je PDF doživel napad dveh velikih podjetij na področju programske opreme - Autodeska in Macromedie.

Družba Autodesk, znana po svojih CAD/CAM izdelkih, kot je AutoCAD, je nedavno začela obsežno marketinško akcijo, v kateri želijo izpostaviti pomanjkljivosti zapisa PDF za izmenjavo tehničnih dokumentov. PDF za izmenjavo načrtov in skic niz pomanjkljivosti, predvsem pa manjka zmožnost pregleda in ogleda načrtov v treh dimenzijah, kar je danes že nekaj povsem običajnega v inženirskih krogih. Pomanjkljivosti se kažejo tudi v nezmožnosti ponovne uporabe dokumentov v delovnem procesu in označevanje oziroma izbira posameznih predmetov v načrtih (sloji, atributi,...).

Autodesk zato meni, da je za tehnične programe precej bolj primeren njihov zapis Design Web Format (DWF), ki ga že dalj časa uporabljajo v vseh programih, omogoča pa preprosto predstavitev dokumentov na spletnih straneh. Autodesk tudi ponuja brezplačni predvajalnik oziroma pregledovalnik dokumentov, ki se imenuje Autodesk Express Viewer, za 50 dolarjev pa je na voljo zmogljivejše orodje Volo View, ki omogoča v dokumentih dodajati opombe, popravke in v celoti prispeva k boljši elektronski komunikaciji. Adobe je nekoliko presenečen nad akcijo, saj je doslej z družno PDF dobro sodeloval.

Druga nevarnost za standard PDF prihaja s strani družbe Macromedia, ki je pred časom predstavila zapis FlashPaper v okviru programskega paketa Contribute, ta pa v osnovi omogoča pretvorbo poljubnega dokumenta (besedila, preglednice, slike, načrta) v dokumente Flash, ki jih lahko nato preprosto prikažemo na spletni strani. V primerjavi z zapisom HTML je videz dokumentov precej boljši, skoraj identičen originalu, pri prikazu na spletni strani pa bolj učinkovit od dokumentov PDF. Medtem, ko so slednji morajo v celoti prikazati, pri tem pa naložijo še ustrezen predvajalnik, so dokumenti v obliki zapisov FlashPaper vidni v trenutku, kar je za hitro pregledovanje na spletnih straneh precej boljše.

Res pa je, da datoteke FlashPaper ne podpirajo vseh lastnosti, kot dokumenti PDF, zlasti na področju skupinskega dela. Adobe sicer nad tekmeci ni preveč zaskrbljen, kljub temu pa iščejo način, kako bi dokumente PDF približali bližje uporabnikom, zlasti pri procesu pregledovanja na spletnih straneh.

http://www.adobe.com

http://www.autodesk.com

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji