Objavljeno: 24.2.2009

Bivši zaposleni kradejo podatke

Raziskava, ki jo je opravila ameriška organizacija Ponemon Institute kaže, da odpuščeni delavci zelo pogosto pri bivšem delodajalcu odtujijo podatke, preden zapustijo delovno mesto. Med 945 delavci, ki so izgubili zaposlitev v zadnjih 12 mesecih je kar 59% priznala, da so za svoje potrebe ukradli ali drugače kopirali podatke, kar 67% pa je zaupne podatke uporabilo za pridobitev nove zaposlitve. Krizni časi kot kaže močno vplivajo na obnašanje ljudi, saj ima kar 61% vprašanih zelo slabo mnenje o bivšem delodajalcu, le 26% pa je ohranilo dobre odnose.

Raziskava, ki jo je sponzoriral Symantec je pokazala, da bivši zaposlenci uporabljajo najrazličnejše metode za krajo podatkov. Najbolj priljubljeno je posredovanje prek elektronske pošte, še vedno pa radi odnesejo tudi kak papirnat dokument. Najmanj je bilo kraj v obliki datotek PDF, kraj baz podatkov ali izvorne kode bivšega podjetja. Zanimivo je, da tatovi podatkov ne kažejo pretiranega občutka krivde, saj je le manjšina priznala, da je tako ravnanje napačno. 79% vprašanih je dalo takšen in drugačne razlog za krajo, predvsem pa se sklicujejo na to, da to "počno vsi drugi". Večina meni, da jih bivši delodajalec ne more povezati s podatki, ki so bili odtujeni.

Med anketiranci je bilo 37% takih, ki so dobili odpoved, 38% je takih ki so odšli sami na drugo delovno mesto, 21% je odšlo zaradi napovedanih masovnih odpovedi. 20% je takih, ki je delalo na področju informacijske tehnologije, 10% v računovodstvih, 24% v prodaji in 8% v marketingu. Ostali so razporejeni po drugih funkcijah v podjetjih. Raziskava je predvsem pokazala, da bodo morala podjetja v kriznih časih še več investirat v zaščito svojih podatkov, saj je raziskava pokazala, da je število kraj v zadnjem letu drastično poskočilo.

http://www.ponemon.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji