Objavljeno: 3.5.2011

BlackBerry Bold 9900 in BB OS 7

Podjetje Research in Motion je na svoji letni uporabniški konferenci razkrilo niz novosti, med katerimi novi poslovni telefon BlackBerry Bold 9900 in novo različico operacijskega sistema. BlackBerry Bold 9900 je najnovejši tehnološki dosežek kanadskega proizvajalca, ki prinaša 2,8-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik (gostota kar 287 pik na palec), hkrati pa je tudi občutljiv na dotik. Telefon premore procesor Snapdragon s taktom 1,2 GHz in ima 8 GB internega pomnilnika. Na zadnji strani se nahaja digitalni fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, ki je sposoben snemati video posnetke v ločljivosti 720p. Kljub večji zmogljivosti je Bold 9900 najtanjši BlackBerry doslej, saj meri le 10,5 mm.

Zelo pomembna novost je podatke, da telefon med prvimi na trgu podpira tehnologijo NFC (Near Field Communications), med drugim kot mobilno plačilno sredstvo. Sicer pa premore vmesnike bluetooth, Wi-Fi (vključno z najhitrejšim 802.11n) in GPS. Podprta so omrežja GSM/GPRS/EDGE/HSPA+, z modelom Bold 9930 pa povrh vsega še ameriška omrežja CDMA/EV-DO.

RIM je na konferenci prvič predstavil tudi novi BlackBerry OS 7, ki so ga doslej razvijali kot BB OS 6.1, vendar je seznam novosti tako dolg in pomemben, da so se odločili za številčni preskok. Nov operacijski sistem bo omogočal hitrejše in enostavnejše delovanje, med drugim z možnostjo krmiljenja internih aplikacij in spletnega brskalnika s pomočjo govora. Močno so izboljšali vgrajen spletni brskalnik, ki zdaj vsebuje JIT JavaScript prevajalnik in podporo za HTML5 video posnetke. BB OS 7 bo nared poleti, prvi pa bo z njim na voljo novi model Bold. Žal nov operacijski sistem ne bo nazaj združljiv z obstoječimi telefoni, za katere ne bodo na voljo nadgradnje.

Med pomembnimi novostmi je tudi možnost ločitev poslovnih in zasebnih informacij, ki jih hranimo v telefonu, kar so pri družbi RIM poimenovali BlackBerry Balance. Sistem tesno sodeluje s strežniki BlackBerry Enterprise Server in omogoča vodenje aktivne sistemske politike s strani podjetij. Med drugim lahko ta preprečijo, da bi podatke iz poslovnega okolja uporabljali v zasebnem delu in programih, ki jih uporabnik sam naloži na telefon, kot sta recimo Twitter in Facebook. Med drugim je mogoče preprečiti tudi kopiranje podatkov iz enega varnostnega področja v drugega.

RIM je na srečanju tudi najavil, da bodo v prihodnje s svojimi priznanimi strežniki BES podprli tudi druge mobilne platforme, v prvi vrsti Google Android in Apple iOS.

http://www.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji