Objavljeno: 20.4.2011

BlackBerry PlayBook že v trgovinah

Podjetje Research In Motion je začelo s prodajo svojega prvega tabličnega računalnika PlayBook, sprva v trgovinah v ZDA in Kanadi. Podjetje skuša kupce privabiti z nekaterimi inovativnimi lastnostmi, kot so prava večopravilnost, operacijski sistem QNX z nekoliko drugačnim uporabniškim vmesnikom in bogata večpredstavna podpora. Toda strokovna javnost je do novega tabličnega računalnika zelo kritična, zlasti zaradi nekaterih posebnosti, s katerimi želi BlackBerry ohraniti in povečati svoj posel pri pametnih telefonih.

Dejstvo je, da je PlayBook le na pol uporaben, če ga ne uporabimo v kombinaciji s telefoni BlackBerry. Dostop do elektronske pošte je mogoče le prek neposredne povezave s telefonom, čim gre ta izven dometa tablice, dostopa do e-pošte ni več. PlayBook je za zdaj prav tako dostopen zgolj z vmesnikom Wi-Fi, za 3G komunikacije je potrebno uporabljati povezavo prek pametnega telefona. Zaradi tega PlayBooku tudi pravijo sopotniška naprava (companion device), ne pa pravi, samostojni tablični računalnik.

PlayBook, ki premore 7-palčni zaslon, stane v osnovni izvedbi 499 dolarjev, ponuja pa 16 GB pomnilnika. Cena za 32 GB je 599 dolarjev, za 64 GB pa je potrebno odšteti 699 dolarjev. Cene so praktično enake kot pri novem iPadu 2, le da ima slednji večji zaslon in predvsem bolj uveljavljen položaj na trgu. Analitiki menijo, da bo Playbook zanimiv, vendar ne dominanten tablični računalnik, razen če RIM ne bo spremenila nekaterih omejitev ali pa cene.

http://us.blackberry.com/playbook-tablet/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji