Objavljeno: 10.3.2022 11:00

Blokada ruskih novičarskih spletnih strani tudi pri nas

Tudi slovenski ponudniki interneta so se pridružili izvajanju Uredbe Sveta EU 2022/350 z dne 1. marca 2022, ki je zapovedala blokado ruskih novičarskih medijev rt.com in Sputnik. Omenjene spletne strani (brez trikov) niso več na voljo.

Če v spletni brskalnik vpišemo denimo rt.com, bo ta javil, da naslova v domenskih strežnikih ni našel, stran pa se ne bo prikazala. Gre za posledico izvajanja Uredbe »o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini«. Seznam pravnih oseb, ki jih zadeva blokada (cenzura) je v Uradnem listu L 65 naveden tako:

• RT- Russia Today English

• RT- Russia Today UK

• RT - Russia Today Germany

• RT - Russia Today France

• RT- Russia Today Spanish

• Sputnik

Ker je blokada izvedena na ravni domenskih strežnikov, je njen obhod seveda trivialen, česar smo vajeni še iz časov blokade spletnih strani udba.net, Pirate Bay in denimo mednarodnih strani za športne stave. Dovolj je v lokalno datoteko hosts, ki skrbi za izjeme pri pretvorbi domenskih imen v številke IP vpisati IP številko strežnikov zgoraj navedenih spletnih strani.

Ali, še lažje, namesto domenskega strežnika našega ponudnika interneta vpisati številko DNS mednarodnega ponudnika ki se (še) ne pokorava sankcijam. Denimo Googlov 8.8.8.8. Zanimivo, da na telefonih z Androidom deluje tudi vklop omejevalnika oglasov Blokada, kar je v resnici povezava VPN, ki vključuje tudi drug strežnik DNS.

Kot smo preverili, blokada trenutno deluje (vsaj) na omrežjih Telekom, Telemach, in T2, medtem ko so nam iz A1 odgovorili, da blokade niso uvedli, saj v tej smeri niso dobili zahteve iz nobenega ustreznega slovenskega organa (denimo AKOS).

Iz Telemacha smo na vprašanje glede blokade dobili naslednji odgovor:

»Pri Telemachu blokiramo spletne strani na podlagi spremenjenega člena 2f Uredbe sveta Evropske unije 2022/350 z dne 1. 3. 2022. Z blokado se strinja tudi BEREC (združenje evropskih regulatorjev elektronskih komunikacij, op. a.), saj je mnenja, da ne gre za kršitev internetne nevtralnosti.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji