Objavljeno: 9.4.2008

Bo stacionarna telefonija izumrla?

Klasična telefonija prek fiksnih telefonskih priključkov vse bolj izgublja boj z mobilno telefonijo (in tudi z novejšo telefonijo IP). Po podatkih, ki so bili objavljeni v Nerevidiranem poročilu o poslovanju skupine Telekom Slovenije, je v letu 2007 število minut, opravljenih v mobilnem prometu (GSM/UMTS - Mobitel), prvič preseglo število minut, opravljenih v stacionarnem prometu (PSTN/ISDN). Če bi prišteli še minute v prometu drugega mobilnega operaterja Si.Mobil, je mobilna telefonija v Sloveniji proti stacionarni telefoniji "zmagala" že leto poprej.

Medtem ko je bilo leta 2007 v omrežju Mobitela že skoraj za dve milijardi minut prometa, je bilo prometa v omrežju Telekoma samo še za 1,9 milijarde minut. Samo še pred nekaj leti, leta 2004, je bilo stacionarnega prometa (skoraj 4 milijarde minut) za dvakrat več kot mobilnega prometa. Pri tem je treba povedati, da velik delež stacionarnega telefonskega prometa predstavlja klicni dostop do interneta. Še leta 2003, na primer, je bilo internetnega prometa prek dve milijardi minut, približno toliko kot telefonskega prometa, leta 2007 pa samo še dobrih 300 milijonov minut (petina telefonskega prometa).

In kako v prihodnje? Promet v mobilnih omrežjih bo v naslednjih letih le še počasi naraščal, saj se je razširjenost mobilnih telefonov približala zasičenosti, medtem ko bomo še naprej lahko spremljali upadanje fiksnega telefonskega prometa, tako govorne telefonije, še bolj pa klicnega dostopa do interneta, medtem ko bo na drugi strani naraščala storitev telefonije IP, ki je konec leta 2007 predstavljala že 14 % stacionarnih telefonskih priključkov. Ocenjujemo, da bo v naslednjih treh letih stacionarni telefonski promet padel na tretjino današnje vrednosti.

Priloženi graf je narejen na oceni uradnih podatkov Telekoma 2005-2007 oziroma prihodkov Telekoma iz govorne telefonije pred tem (podatki 2003-2004 in 2008-2010 so le ocena).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji