Objavljeno: 15.6.2011

Bojna sekira med Applom in Nokio je ponovno zakopana

Apple je nekoliko proti pričakovanjem pristal, da poravna spor z družbo Nokia in kupi licence za patentne na področju mobilnih tehnologij, zaradi česar sta podjetji končali na sodišču. Nokia je namreč leta 2009 prvič tožila Apple zaradi kršitve patentov, Apple pa je se odzval s protitožbo. Sledile so še druge tožbe, vendar sta se rivala, kot kaže, ob javnem obtoževanju obenem pogovarjala tudi o miroljubni poti do rešitve.

V skopem sporočilu za javnost so pri Nokii potrdili, da je Apple podpisal sporazum o liceniranju patentov. Obenem so najavili, da bo to poravnano v obliki enkratne odškodnine in nato redne letne licenčnine, ki bo najbrž odvisna od števila prodanih izdelkov z omenjenimi patenti.

Vrednost transakcije je poslovna skrivnost, vendar ugledni analitiki, med katerimi tudi taki iz banke Deutche Bank, ocenjujejo, da bo Apple za umik tožb plača okoli 420 milijonov evrov in dodatnih 1% na število prodanih telefonov v vsakem kvartalu. Po sedanjem tempu prodaje iPhonov bi to Nokii prineslo dodatnih 95 milijonov evrov vsake tri mesece.

http://www.apple.com

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji