Objavljeno: 26.4.2003

Boljša prodaja programske opreme

Negotov gospodarski položaj in nizko podjetniško zaupanje bosta še naprej vplivala na povpraševanje po programski opremi, kljub temu pa naj bi se prodaja teh izdelkov letos povečala, napovedujejo pri Dataquestu. Lani se je prodaja programske opreme zmanjšala za 0,7 odstotka, letos pa naj bi se povečala za 3,5 odstotka, na 76,1 milijarde dolarjev. Organizacije, ki se bodo odločile za nove programe, bodo pred tem dodobra proučile dobavitelje in lastne prioritete. Večina proizvajalcev programske opreme se bo soočila z nižjimi maržami in podaljševanjem prodajnega cikla.

Nekatera področja pridobivajo tržne deleže, druga pa jih izgubljajo. Stabilne prihodke v naslednjih 12 mesecih naj bi prinašala le prodaja licenc, ocenjujejo pri Dataquestu. Najbolje naj bi se pisalo podjetjem, ki ponujajo širok izbor povezljive programske opreme in ki imajo v določenih tržnih segmentih prevladujoče deleže. >>Samostojni strelci<<, ki pokrivajo specializirana področja, bodo izgubili še kakšen odstotek nasproti velikim igralcem.

Sicer pa bodo podjetja prednostno vlagala v tehnologijo, ki bo >>priganjala<< že nameščene rešitve k hitrejšemu obratu sredstev. Poslovna vrednost (business value) rešitev IT postaja vse bolj odločilen faktor pri investiranju, podjetja pa se nagibajo tudi k povezanim vlaganjem v več tehnologij hkrati (strojna oprema, brezžične in spletne storitve).

http://www.dataquest.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji