Objavljeno: 25.10.2002

Boljša prodaja računalnikov

Po poročilu Dataquesta se je prodaja osebnih računalnikov v letošnjem tretjem trimesečju povečala za slabih šest odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Proizvajalci so prodali več kot 32 milijonov enot, kar pa vseeno ni ravno spodbudna številka. Lansko tretje trimesečje je bilo namreč eno najslabših v zgodovini računalništva, saj je prodaja v primerjavi z letom 2000 upadla za več kot 12 odstotkov.

Svetovna gospodarska recesija, ki je še vedno precej močna, je povzročila, da so podjetja podaljšala cikel zamenjave osebnih računalnikov z dveh na dve leti in pol. Do množične zamenjave računalnikov naj bi torej prišlo sredi prihodnjega leta, ocenjujejo pri Dataquestu. Dve najslabši regiji za prodajo PC-jev še naprej ostajata Latinska Amerika in Japonska, preostali svet (ZDA, Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika ter azijsko-pacifiška regija) pa je zabeležil rast, ki je ostala pod desetimi odstotki.

Prvo mesto je od HP-ja (skupaj s Compaqom) spet prevzel Dell, katerega prodaja se je povečala za petino, prodal pa je več kot pet milijonov enot. Tesno mu sledi HP, katerega prodaja je padla za tri odstotke. Dell in HP imata skupaj kar 30-odstotni svetovni tržni delež pri prodaji osebnih računalnikov PC. Daleč na tretjem mestu je IBM z malo manj kot dvema milijonoma prodanih enot. Na četrtem in petem mestu sta Toshiba in NEC, ki sta oba prodala več kot milijon osebnih računalnikov, pri čemer je Toshiba zabeležila več kot 20-odstotno rast.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji