Objavljeno: 23.8.2002

Borland Delphi 7 Studio

Podjetje Borland je predstavilo novo razvojno okolje Delphi 7 Studio, ki nadaljuje dolgo in uspešno tradicijo izdelkov s tem imenom. V preteklosti je bil prav Borland tisti, ki je s svojimi orodji predstavljal najresnejšega tekmeca za razvoj programov v okolju Windows. Zdaj želijo isto doseči ali preseči tudi na področju spletnih storitev.

Toda Borland ostaja z novim Delphijem 7 Studio še vedno dokaj zvest Microsoftu, saj so med prvimi od velikih proizvajalcev razvojnih orodij podprli arhitekturo .NET in ogrodje .NET Framework. Za razliko od Microsofta pa v samem jedru razvojnega okolja in semantiki jezika niso naredili tako darstičnih sprememb, tako da se bodo dosedanji uporabniki paketa počutili v dokaj domačem okolju.

Toda novi Delphi se ne omejuje zgolj na podporo za arhitekturo .NET. Za marsikoga bodo vsaj tako pomembna orodja za nadzor in spremljanje razvojnega procesa, nova orodja za modeliranje podatkovnih struktur UML in nov modelni pristop k razvoju programov imenovan Model Driven Architecture. Z novimi orodji bo predvsem lažje modelirati koncept programa, vključno s podatkovnimi strukturami in programskimi sklopi.

Novo je tudi orodje RAD Visual Web Development, ki omogoča hitrejši razvoj celotnih spletnih programov, ne samo spletnih storitev. Med drugim znatno poenostavlja izdelavo, testiranje in vzdrževanje strežniških modulov. Delphi pa ima še naprej pred Microsoftom prednost tudi v temu, da ni vezan samo na okolje Windows. Poleg samega Delphija kupci dobijo tudi Linux različico izdelka, ki v tem primeru nosi ime Kylix 3.

Delphi je že v prodaji in sicer v štirih izvedbah, Personal, Professional, Enterprise in Architect. Najcenejša različica stane v ZDA 100 dolarjev, najdražja, ki vsebuje med drugim številna dodatna orodja in strežniške izdelke, pa zajetnih 3.500 dolarjev. Na voljo je tudi brezplačna preizkusna različica, ki je dosegljiva na proizvajalčevem spletnem naslovu.

http://www.borland.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji