Objavljeno: 11.10.2024 05:00

Brazilija umaknila blokado X

Čeprav je Elon Musk najprej grmel, kako se X ne bo uklonil zahtevam brazilskih oblasti, je na koncu izpolnil vse zahteve sodišča, ki je zato odobrilo prekinitev blokade platforme v državi. Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je dejal, da je umaknil zahtevo za blokado in odredil takojšnjo vzpostavitev dosegljivosti storitve. Regulator Anatel je moral v 24 urah odpraviti blokado.

X je moral plačati 28 milijonov realov globe oziroma približno 4,6 milijona evrov zaradi širjenja dezinformacij. Sodišče je blokado odredilo, ker X ni sprejel ukrepov za preprečitev širjenja dezinformacij in neresnic med brazilskimi predsedniškimi volitvami predlani. Ker Musk ni želel spoštovati sodne odredbe, da platforma odstrani problematične vsebine, je teden dni pozneje sodišče odredilo blokado X-a. Prav tako je moral X imenovati predstavnika v Braziliji, potem ko je prejšnjega odpoklical.

A naposled je X ugotovil, da je več kot 20 milijonov uporabnikov v Braziliji vendarle zavidanja vreden trg, zato je septembra začel brez velikega pompa izpolnjevati zahteve sodišča. To kaže, da tudi najbogatejši človek na svetu in milijardno podjetje nista nad zakoni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji