Objavljeno: 22.3.2011

Brezpapirno branje

Na vprašanje, kam po knjige, je v analognem svetu odgovor preprost - v knjigarne in knjižnice. Digitalni svet temu seveda sledi. Najbolj znana oziroma razširjena digitalna knjigarna je ameriški gigant Amazon.

Amazon večino svojih elektronskih knjig ponuja v lastnem formatu, ki ima končnico AZW. Trenutno je na voljo več kot 650.000 knjig. Žal pa je Kindle edini bralnik, ki podpira ta format, vsaj v njegovi zaklenjeni obliki. No, so seveda tudi bralniki za te knjige na drugih sistemih, od Microsoftovih Oken pa do Applovega iPada in iPhona. Velja pa omeniti, da so digitalne knjige v Amazonovi knjigarni velikokrat razmeroma drage - če ne celo dražje od papirnatih. Za primer vzemimo prvo knjigo iz trilogije Gospodar prstanov. Ta velja v ameriškem Amazonu slabih osem dolarjev v mehko vezani obliki. Različica za Kindle pa stane dobrih enajst dolarjev. Res bomo pri prvi plačali še poštnino, a je razlika kljub temu bizarna.

Praktično vsi drugi bralniki podpirajo zaklenjeno obliko formata ePub (in PDF, a je ta za bralnike manj zanimiv). Gre za zaščito, ki je v lasti Adoba, imenuje pa se Adobe Digital Experience Protection Technology (ADEPT). Knjigarn s takimi knjigami je v spletu silno veliko (glej povezave na koncu tega okvira). So pa tudi knjigarne, ki prodajo nezaščitene knjige - te lahko seveda prenašamo na različne naprave.

V spletu pa se najde še presenetljivo veliko popolnoma brezplačnih knjig. Nekaj jih je od avtorjev, ki se zavestno odločijo za ta korak in s tem stimulirajo prodajo navadnih, papirnatih knjig. Zelo znan primer je pisec znanstvene fantastike Cory Doctorow, ki ponuja večino svojih knjig v brezplačni elektronski obliki (v različnih formatih in celo prevodih). Še bolj zanimive pa znajo biti knjige, ki so jim potekle avtorske pravice. Večinoma se to zgodi 70 let po smrti avtorja, a se ta številka od države do države razlikuje. Največ takih knjig ima projekt Gutenberg, veliko pa jih ponuja tudi Google prek svojega projekta Google Books.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/brezpapirno-branje/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji