Objavljeno: 1.7.2011

Brezplačni Apple iPhone?

Apple je s svojimi telefoni iPhone sicer zelo uspešen, toda še vedno so nekateri proizvajalci po številu prodanih primerkov precej pred njim. Težava za Apple je predvsem v tem, da imajo njihovi izdelki visoko ceno in zato se zanje ne odločajo tisti, ki kupujejo izdelke v nižjih cenovnih razredih.

Po mnenju analitika Mikea Abramskya iz finančne hiše RBC Capital Market, naj bi Apple kmalu ubral novo pot - ob bližajoči predstavitvi iPhona 5 naj bi dosedanje modele iPhone 4 in celo iPhone 3GS ohranil v prodaji. Konkurenco naj bi "sesuli" predvsem z nižanjem cen. Po ocenah analitika naj bi Apple model iPhone 3GS ponudil celo brezplačno ali za simbolično ceno ob vezavi na naročniško razmerje pri telekomunikacijskih ponudnikih. Nekaj podobnega delajo danes že ponudniki sami, vendar pretežno s tekmeci Jabolka. Tokrat naj bi jim roko dal kar sam Apple.

Ceno za iPhone 4 pa naj bi obenem znižali na 99 dolarjev, prav tako ob vezavi na naročnino. Raziskava, ki jo je naredila družba ChangeWave in je vključila 1.500 oseb, kaže na to, da bi se za tako ponudbo odločilo približno 14 % vprašanih. Na prvi pogled sicer malo, vendar je treba ta podatek primerjati z naslednjima: pred objavo iPada se je zanj opredelilo 13 % vprašanih, za originalni iPhone pa samo 9 %.

Abramsky tudi napoveduje, da bo Apple iPhone 5 ponudil po ceni 199 oziroma 299 dolarjev ob subvencijah oziroma 599 do 699 dolarjev brez njih. Pocenitev ali brezplačnost starejših modelov pa ni edina strategija za povečanje tržnega deleža. Menda je še vedno v načrtu nastanek manjšega modela iPhona, ki bo morda nared v letu 2012.

https://www.rbccm.com

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji