Objavljeno: 20.5.2002

Brezplačni OpenOffice že na voljo

Na spletni strani openoffice.org (in na domačih zrcalnih spletnih mestih) je že na voljo zbirka spletnih pisarniških programov OpenOffice 1.0, ki je dejansko skoraj identična novi, šesti različici od nove različice plačljivega Sunovega paketa StarOffice. Bistvene razlike med OpenOfficeom in StarOfficeom so predvsem v storitvah in podpori, ki jih Sun nudi skupaj s svojo zbirko programov, prav tako pa OpenOffice ne vključuje zbirke pisav in drugega gradiva, saj je za te potrebno plačati licenco avtorjem.

OpenOffice ima, tako kot StarOffice ambicije postati konkurenca Microsoftovi zbirki Office, saj vključuje urejevalnik besedil, program za delo s preglednicami, orodje za ustvarjanje vektorskih grafik in orodje za predstavitve. StarOffice ima poleg tega še program za delo s podatkovnimi zbirkami ter večje število uvoznih in izvoznih filtrov, ki omogočajo odpiranje in shranjevanje datotek v drugih zapisih.

Po prvih vtisih uporabnikov OpenOffice sicer ni povsem primerljiv z Microsoftovim Officeom, vendar pa je precej bolj zmogljiv kot Microsoftova zbirka Works in seveda brezplačen. Trenutno je OpenOffice mogoče poganjati v okoljih Windows, Linux in večini različic Unixa, pripravlja pa se tudi različica za MacOS X. Že v osnovi je na voljo v 25 jezikih (vključno s črkovalnikom), med katerimi zaenkrat ni slovenščine, ki je napovedana za naslednje leto.

http://www.openoffice.org

http://openoffice.lugos.si

ftp://ftp.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji