Objavljeno: 5.3.2008

Brezžična omrežja brez presenečenj

Omrežja Wi-Fi so danes praktično povsod okoli nas. Največja koncentracija omrežij na sejmu CeBIT pa je zagotovo v hali 12, kjer se predstavljajo vsi vidnejši izdelovalci takšnih in drugačnih brezžičnih omrežnih naprav.

Večina podjetij, kot so Linksys, Netgear, SMC, Zyxel in druga bolj ali manj znana imena so predstavljali svoje rešitve Draft-N, ki, resnici na ljubo, niso nič novega. Vsi izdelovalci namreč čakajo dokončno ratifikacijo standarda 802.11n, ki je po zadnjih podatkih napovedana za sredino leta 2009. Tako gre zgolj za nadgrajevanje že videnih produktov s to ali ono možnostjo. In za kajpak višjo ceno.

Bolj zanimiv je bilo zato »zeleno« stikalo izdelovalca D-Link. Dejstvo je namreč, da vse naprave, ki jih uporabljamo za dostop do interneta in druge tovrstne storitve (IPTV, VoIP, itd), trošijo kar nekaj električne energije, četudi jih ne uporabljamo. To seveda drži tudi za usmerjevalnike in stikala, na kar je sedaj odgovoril D-link. Stikalo DGS-1008D zmanjšuje porabo z aktivnim izključevanjem delov, kot so procesor ter neuporabljeni omrežni priključki, kadar le-teh ne uporabljamo. Že v kratkem se lahko nadejamo tudi podobnih usmerjevalnikov, ki bodo, poleg že naštetega, zmanjševali oddajno moč v času mirovanja.

Od zanimivejših brezžičnih naprav omenimo še ponavljalnik za omrežja Wi-Fi AVM Fritz! WLAN repeater N/G. Tega preprosto vključimo v električno vtičnico in le še preverimo, če je naprava uspela vzpostaviti povezavo z obstoječim usmerjevalnikom. Naprava zna ponavljati tako 802.11b, kot tudi 11n omrežja.

www.avm.de

www.dlink.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji