Objavljeno: 20.5.2003

Brezžični firewire čez eno leto?

Združenje WiMedia Alliance, ki se ukvarja s promocijo nove generacije brezžičnega etherneta je ustanovilo skupino, ki razvija specifikacije za brezžični prenos videa s protokoli firewire preko osebnih omrežij (PAN - Personal Area Network) tipa 802.15.3.

Uporaba protokolov firewire preko brezžičnih omrežij za prenos videa visoke kakovosti je že nekaj časa cilj razvijalcev standardov, vendar se večina projektov doslej ni obnesla, saj so skušali prilagoditi WiFi (802.11x), ki pa zaenkrat ne zagotavljajo dovolj visoke stopnje varnosti in predvsem kakovosti storitev (QoS). Standard 802.11.3 se razlikuje od 802.11 v več primerih, predvsem po dejstvu, da gre pri 802.15.3, podobno kot pri bluetoothu, za osebna in ne krajevna omrežja (LAN).

Slednja morajo biti povezana preko dostopne točke, ki lahko predstavlja zamašek pri prenosu, medtem ko se naprave v osebnih omrežjih povezujejo neposredno druga z drugo. Poleg tega vsebuje prilagoditvena plast protokola (PAL) tudi podporo za višjo stopnjo zaščite podatkov, ki skrbi za varen prenos podatkov brez neželenih vdorov in kraj vsebin.

Omrežja 802.15.3 bodo delovala na razdalji do 50 metrov, hitrosti prenosa podatkov pa naj bi znašale od 11 Mb/s do 400 Mb/s, kar je identično ožičenemu vmesniku firewire. Najvišje hitrosti bo sicer mogoče doseči zgolj na zelo kratkih razdaljah ob uporabi tehnologije ultra širokopasovnih povezav. Tipična 802.15.3 povezava naj bi imela doseg 10 metrov in omogočala hitrost prenosa podatkov okrog 100 Mb/s, kar je dovolj za hkratno prenašanje več pretočnih zapisov MPEG-2.

Delovna skupina naj bi specifikacije za brezžični firewire določila v roku enega leta, prve naprave, ki bodo podpirale omrežja 802.15.3 pa naj bi bile na voljo že letos. Analitiki ocenjujejo, da bo 802.15.3 tako postal standard za domača omrežja, uporabljen pa bo predvsem za distribucijo videa, ki bo poleg bluetootha komplementiral brezžični ethernet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji